3FM nieuws

Red Hot Chili Peppers ontvangen Gouden Plaat voor The Getaway

  1. Nieuwschevron right
  2. Red Hot Chili Peppers ontvangen Gouden Plaat voor The Getaway

Gisteravond (en vanavond ook trouwens) stonden Red Hot Chili Peppers in de Ziggo Dome in Amsterdam. Vlak voordat ze het podium opgingen, kregen ze uit handen van 3FM-dj Sander Hoogendoorn een Gouden Plaat voor hun laatste album The Getaway.

En daar waren ze heel blij mee! Kijk maar naar de foto's:

The Getaway is alweer het elfde studioalbum van Red Hot Chili Peppers. Hun vorige album I'm With You is alweer van even geleden, uit 2011 om precies te zijn. 'The Getaway' had eigenlijk eerder moeten uitkomen, maar de opnames hebben tussendoor acht maanden stilgelegen.

Hoe dan?

Zanger Anthony Kiedis legde aan een Peppers-fansite uit waarom het zo lang duurde:

"Deze plaat was moeilijker dan de vorige platen. We hadden twintig of dertig nummers geschreven en waren klaar om op te gaan nemen, en toen brak bassist Flea zijn arm met snowboarden. Verder opnemen ging niet meer en toen stapte ook de producer nog op. Je kunt je voorstellen dat we ons toen een beetje verloren voelden.

Maar toen kwam, als een geschenk uit de hemel, Danger Mouse naar ons toe. 'Let's go make a record', zei hij. Wij helemaal door het dolle en lieten hem meteen al onze nummers horen. 'Laat die maar hier', zei hij, 'we gaan nieuwe tracks maken in de studio'. Shit. Maar we wilden graag met hem werken, dus hebben we al die tracks in godsnaam maar in de prullenbak gesmeten en zijn met hem van een soort klif afgesprongen. En dat werkte!"

Arme Flea

Huh, acht maanden niks doen omdat je je arm breekt? Nou, Flea brak niet zomaar zijn arm. Als je de Peppers ooit live hebt gezien, weet je dat Flea alles net wat extremer doet. Hij brak z'n arm op vijf plekken, er zaten stukken bot in z'n arm waar ze niet hoorden te zitten en hij moest zes maanden revalideren. Auw.

Nieuwe producer

De band maakte de vorige zes albums met producer Rick Rubin, maar tijdens dit album stapte hij dus op. Gelukkig was daar Danger Mouse, die je wellicht kent van hiphopduo Gnarls Barkley. Hij werkte eerder met Gorillaz en The White Stripes en heeft volgens de Red Hot Chili Peppers gezorgd dat het nieuwe album vernieuwend, maar toch ook als de Peppers klinkt.

'Go Robot'

De track 'Go Robot' wordt waarschijnlijk de derde single van het album. Het nummer is geïnspireerd op 'Controversy' van Prince. 'Go Robot' is het favoriete nummer van bassist Flea en hij wilde die track ook als eerste single uitbrengen. De rest van de band wilde liever voor 'The Getaway' gaan, maar door producer Danger Mouse werd uiteindelijk gekozen voor 'Dark Necessities'.

Samenwerkingen

Op 'Sick Love', de zesde track op het album, hoor je een vrij onverwachte samenwerking. Elton John zit op dat nummer namelijk achter de piano. De Peppers zijn al heel lang fan van Elton John en de zanger werkte al met heel veel verschillende artiesten samen. Toen de band hoorde dat hij in dezelfde stad was, hebben ze meteen contact gezocht.

Nog eentje die je niet verwacht: de video van 'Dark Necessities' is geregisseerd door actrice Olivia Wilde, die je misschien kent van The O.C., House of Tron: Legacy.

Beluister het album:

Ster advertentie
Ster advertentie