3FM nieuws

Weezer for Dummies

  1. Nieuwschevron right
  2. Weezer for Dummies

Weezer staat 8 april in de Heineken Music Hall in Amsterdam. TOF! Maar niet iederéén weet hoe tof deze Amerikaanse band is. Daarom schreef Fanboy Michiel Veenstra dit artikeltje: Weezer for Dummies.

Deze hele week kun je in MetMichiel en 3voor12 Radio kaarten winnen voor het concert van Weezer.

Door: Michiel Veenstra

Wie?

Weezer wordt op Valentijnsdag 1992 opgericht. Bijna anderhalf jaar later krijgen ze een deal bij Geffen records, waar bijvoorbeeld ook Nirvana zit. Het debuutalbum (titelloos, maar bekend geworden als The Blue Album) komt in mei 1994 uit en wordt een groot succes. In Amerika alleen al worden er 3,3 miljoen exemplaren verkocht en tracks als 'Undone The Sweater Song', 'Say It Ain’t So' en vooral 'Buddy Holly' worden classics.

Waarom?

Zanger Rivers Cuomo is groot fan van The Beach Boys en metalbands. En die combi... is goud. Weezer-liedjes zijn SUPER melodieus en heerlijk gitaar-stevig-gierend. Hierdoor vallen ze in '94 op tussen alle andere gitaarmuziek van dat moment (want grunge = chagrijnig) en waardoor je over het algemeen meteen een liedje van Weezer herkent. Hun supercatchy liedjes met stevig gitaarwerk zijn kenmerkend voor Weezer.

The Blue Album

Waar ging het mis?

Na het grote succes van The Blue Album wordt Rivers een beetje panisch: al die aandacht... eng! Dus zet hij het voortbestaan van de band op de helling door het rockster-leven opzij te schuiven en eerst te gaan studeren aan Harvard. Als er uiteindelijk dan toch een tweede album komt, Pinkerton in 1996, is het een far cry van het luchtige debuut: duistere, persoonlijke teksten over eenzaamheid, vreemdgaan met groupies en fantaseren over minderjarige Japanse fans. Ook besluit de band het album zelf te produceren om niet te gelikt over te komen. Needless to say: het album flopt hard en de band verdwijnt vier jaar lang van de radar.

En toen?

In 2000 wordt de band volledig onverwacht geboekt voor een optreden op Fuji Rock in Japan. Daar blijkt uit reacties van publiek en vooral ook andere bands dat Pinkerton onder de radar heel belangrijk is gebleken: veel emo-bands noemen het album DE inspiratiebron om zelf muziek te maken met veelal ook eerlijke teksten. De band duikt de studio weer in maar Rivers heeft wel een nieuw heilig licht inmiddels: de perfecte popsong. Dat uit zich in recht-toe-recht-aan, luchtige liedjes waarbij ook de gitaarsolo’s niet veel meer is dan een muzikale herhaling van de coupletten. Tien liedjes, 28 minuten, dat is album nummer drie. Weer titelloos, nu Green.

The Green Album

Vervolgens?

Komt de band in een wat vreemde regelmaat met nog vijf albums (Maladroit, Make Believe, The Red Album, Radidtude en Hurley) die heel wisselend worden ontvangen. En toegegeven, er staat ook heel vreemde shit op soms. Maar toch heeft elk album z’n eigen hoogtepunten die niet onderdoen voor het beste werk van de band (jarenlang werd er geroepen: het wordt niks meer na The Blue Album en Pinkterton).

Wat zijn die hoogtepunten dan?

'Dope Nose', 'Keep Fishin', 'Beverly Hills', 'This Is Such A Pity', 'Pork & Beans', Troublemaker', 'The Greatest Man That Ever Lived', '(If You’re Wondering I I Want You To) I Want You To', 'Memories'…

En de clips?

Oh ja, de clips! Al vanaf 'Buddy Holly' (de clip met 'Happy Days' die op elke Windows 95 cd stond) weet de band te verrassen met hun creatieve en unieke clips. Hoogtepunten: de lieve diertjes in 'Island in the Sun', de Muppets in 'Keep Fishin'. The Playboy Mansion in 'Beverly Hills', alle YouTube-memes van toen in 'Pork & Beans'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En nu dus een wederopstanding

Yep, out of the blue. De Weezer-doet-maar-wat-vibe was met de laatste twee albums wel op z’n hoogtepunt toen ineens in 2014 Everyhting Will Be Alright In The End uitkwam. Een album dat weer helemaal klopt van begin tot eind, vol ijzersterke liedjes. Hoe dat zo kwam? Dat is een beetje gissen, maar het geheim lijkt te liggen in de twee Weezer-cruises die de band organiseerde. Daar zaten ze vier dagen lang midden tussen de fans, ze konden geen kant op. En daar voelden ze de liefde van de hardcore liefhebbers. Of, zoals Rivers zingt in 'Back to the Shack', de leadsingle van EWBAITE:

Sorry guys I didn't realize that I needed you so much
I thought I'd get a new audience, I forgot that disco sucks
I ended up with nobody and I started feeling dumb

Nu is er weer een nieuw album aangekondigd, hun tiende en alwéér eentje zonder titel. Weezer The White Album komt op 1 april en vier tracks kennen we inmiddels: 'Thank God For Girls', 'Do You Wanna Get High', 'King of the World' en 'L.A. Girlz'. En stuk voor stuk: ijzersterk. De verwachtingen voor dit maar eigenlijk elk album dat nu nog komt zijn weer gezond hoog (Rivers is inmiddels al bezig aan album 11, The Black Album) EN nog belangrijker misschien: de band gaat eindelijk weer touren. Op 8 april 2016 staan voor ze het eerst in 15 jaar weer in Nederland, in de HMH.

Luister deze week naar MetMichiel en 3voor12 Radio om kans te maken op tickets voor Weezer. Ook online geven we kaarten weg.

Ster advertentie
Ster advertentie