3FM nieuws

Grimes gaat haar eigen weg

  1. Nieuwschevron right
  2. Grimes gaat haar eigen weg

Grimes studeerde neurowetenschappen en wordt zielsgelukkig van een goed bord spaghetti. Wat valt er nog meer te ontdekken over de Canadese zangeres?

>> Art Angels is 3FM Album van de Week
>> Art Angels winnen? Dat kan!

Claire Bouchard is 27 jaar, maakt 'wizard rock' en heeft de gewoonte om tijdens live-optredens af en toe hard te schreeuwen, zodat het geen saaie popshow wordt. Er staan al vier albums op de teller, maar het grote publiek leert haar nu pas kennen. Wie is Grimes en waar staat ze voor?

Langverwachte doorbraak

Grimes wordt door Forbes genoemd als één van de grootste talenten voor 2016. In hun 30 Under 30-lijst staat ze tussen namen als The Weeknd en Walk The Moon. Na de albums Geidi Primes, Halfaxa en Visions is er sinds november 2015 Art Angels, een album dat met gejuich ontvangen werd door zowel publiek als critici.

3FM-DJ Mark van der Molen was direct fan van single 'Flesh Without Blood', net als Roosmarijn Reijmer. Je hebt de track dus al lekker vaak voorbij horen komen op 3FM! Eva Koreman is al tijden die-hard fan van de Canadese zangeres:

"Haar muziek vond ik eerst volslagen krankzinnig. Toen ben ik een beetje in haar achtergrond gedoken. Ze heeft neurowetenschappen gestudeerd, heeft affiniteit met Ruslandkunde... Ze blijkt een heel bijzondere vrouw te zijn!

Ook vind ik haar kenmerkende geluid heel gaaf. Er is niemand die een stem heeft zoals zij, ze kan van dromerig zo switchen naar poppy, zoals in 'Flesh Without Blood'."

Alter ego

Wat eigenzinnigheid betreft steekt Grimes met kop en schouders boven de rest uit. Ze valt qua muzikale identiteit en looks niet in een standaard genre-hokje te plaatsen en dat is precies wat ze wil. Wat haar muziek 'haar' muziek maakt, is dat zij zelf de touwtjes strak in handen heeft. Een vaste Grimes-stijl bestaat dan ook niet. Ze is constant op zoek naar nieuwe dingen om mee te experimenteren.

"I feel like so many people are focused on the 70s to now. I’m curious about music in the year 1100. I think that’s really interesting – combining that with electronic stuff."

Het oog wil natuurlijk ook wat en daarin stelt Grimes zeker niet teleur. Het artwork van Art Angels, de outfits, de visuals in haar videos: er valt genoeg te zien. Ze legt uit dat art angels de verschillende karakters zijn die ze zich op het podium en in haar video's aanmeet. Zij zijn de performers, Claire zelf is de producer en schrijver. Ze gebruikt de art angels zodat ze meer stemmen kan laten horen dan alleen die van haarzelf.

"They are really abstract from who I am or what I am. Not everything on an album has to fully reflect you."

Grimes - 'Flesh Without Blood'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Independent woman

Als het om haar carrière gaat, is Grimes all-in. Ze wil niet alleen het gezicht zijn van 'project Grimes', maar ook daadwerkelijk zelf de tracks schrijven en produceren. Haar nummer één ergernis? Mensen die dit van haar willen overnemen: "Just let me do my fucking job. Why else am I here?"

Grimes zet zich met name sterk af tegen seksisme en double standards in de muziekindustrie. Het irriteert haar dat zodra vrouwen in de buurt komen van studioapparatuur automatisch als hulpeloos worden gezien.

"I'm tired of men continually offering to 'help me out' (without being asked), as if I did this by accident and I’m gonna flounder without them. Or as if the fact that I’m a woman makes me incapable of using technology. I have never seen this kind of thing happen to any of my male peers."

(Foto: Spin.com)

Van 24/7 naar 9-5

In 2012 schreef ze haar derde album Visions in slechts drie weken. Ze sloot zich op in huis, sliep amper en had naar verluidt een flinke bak speed bij zich om de klus geklaard te krijgen. Voor Art Angels deed ze het een stuk rustiger aan. De plaat kwam stapsgewijs tot stand in een periode van twee jaar. Ze schreef eerst een berg muziek en koos daarna zelf welke tracks ze in welke vorm op de plaat wilde hebben.

De collega's van 3voor12 interviewden Grimes in november. Hier vertelt ze meer over haar werkwijze, inspiratie en, jawel, haar liefde voor gangstervampieren.

Aardappels

Waar de Canadese zangeres ook van houdt? Eten. Heel veel eten. Ze at ooit in Parijs een bord spaghetti dat zó lekker was, dat ze na elke hap even moest stoppen met eten om te schreeuwen van geluk. Ook is ze verzot op aardappelen, in elke vorm, maat en bereidingswijze. Haar liefde voor dit voedsel gaat zelfs zo ver dat ze ooit met aardappels en een paar kippen de rivier Mississippi af wilde varen. Eva weet hier meer over:

"Ze heeft ooit samen met een vriend in één maand een woonboot gebouwd. Ze is toen met hem, 10 kilo aardappels, een exemplaar van The Adventures Of Huckleberry Finn en wat kippen die rivier af gaan varen. Op een gegeven moment mochten ze niet meer verder varen in verband met motorproblemen en kippenziektes."

De woonboot van Claire en William, die zichzelf voor de trip omdoopten tot Veruschka en Zelda Zox.

Meer zien?

Als je één van de lucky few bent die een kaartje heeft voor de uitverkochte concerten in Paradiso en TivoliVredenburg in februari, kan dat in levende lijve. Niet gelukt? Niet getreurd! Deze vijf minuten durende minidocu van The Fader is je snelle Grimes-fix.

Grimes - Art Angel documentaire

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie