3FM nieuws

3FM kiest: de highlights van 1965-1975

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM kiest: de highlights van 1965-1975

We konden het niet laten: onze favorieten uit het eerste decennium 3FM!

(Beluister de lijst ook op Spotify)

Staan de partyhoedjes, toeters en gebakjes bij jou al klaar? 3FM bestaat bijna 50 jaar en dat gaan we groots vieren door voor Pampus te liggen, van 1 tot en met 4 oktober. Het eiland is open voor bezoekers, dus je kunt mee komen feesten. Hollandse gezelligheid met een tikkie rock 'n roll.

>> Claim hier je gratis ticket naar Pampus

Geniet ook van:
>> De 3FM playlist van 1975-1985
>> De 3FM playlist van 1985-1995
>> De 3FM playlist van 1995-2005
>> De 3FM playlist van 2005-2015

Om alvast in de stemming te komen heeft 3FM een playlist samengesteld met alle classics uit de periode 1965-1975, de eerste uit een serie van vijf. We beginnen bij het begin van 3FM en eindigen bij vandaag! Er zit van alles tussen: Troetelschijven (de toenmalige Megahits), doorbraaksingles, hier en daar een radiohitje en de DJ-favorites uit die tijd. We bieden je ook gelijk wat leesvoer om, met vijf nummers uit de playlist waar een verhaal achter zit:

1. Otis Redding - '(Sittin' On) The Dock Of The Bay'

Otis Redding heeft de tekst van zijn meest bekende nummer lekker dicht bij zichzelf gehouden: hij woonde in 1967 écht aan een baai (naast San Francisco) en keek hier regelmatig naar de schepen die voorbij voeren. Een nummer daarover schrijven was snel gedaan, maar tijdens het opnemen in de studio miste Otis toch nog een stuk tekst. Hij floot het laatste couplet in en maakte plannen om na een optreden in Wisconsin de volledige versie in te zingen. Hij heeft hiervoor nooit de kans gekregen: drie dagen na de opnamesessie overleed Redding door een vliegtuigcrash. Het gefloten stuk is opgenomen in de officiële release en is nu één van de bekendste deuntjes allertijden.

Otis Redding

2. The Rolling Stones - 'Paint It, Black'

The Rolling Stones schreven 'Paint It, Black' oorspronkelijk als een langzame, classic soulsong. Tijdens een improvisatiesessie kwam drummer Charlie Watts met een ritme dat gebaseerd was op muziek uit het Midden-Oosten, waar ook het sitar-geluid in het nummer oorspronkelijk vandaan komt. Dit uptempo drumritme werd opgenomen in het nummer om de zware lyrics tegenwicht te geven. De Stones hebben geen zeggenschap meer over 'Paint It, Black', ze verkochten de rechten in de sixties aan hun ex-manager.

De track werd ook gelinkt aan de Vietnam-oorlog: het werd gebruikt als aftiteling voor de film Full Metal Jacket en in de tv-serie Tour of Duty. En de komma in de titel? Die stond er oorspronkelijk niet, maar werd door de platenmaatschappij per ongeluk geprint op de singlehoezen. Ze hebben het maar zo gelaten.

3. Aretha Franklin - 'Respect'

Als Aretha Franklin's 'Respect' op je radio klinkt, is er nog maar één optie: met volle overgave 'R-E-S-P-E-C-T, find out what it means to me!' meeblèren. Geeft niet. We doen het allemaal. De track werd geschreven en gezongen door Otis Redding in 1965, en twee jaar later door Aretha uitgebracht als single. Ze kreeg hiervoor een Grammy: 'Best Female R&B Vocal Performance'. Ze won deze award acht jaar achter elkaar, waardoor deze Grammy de nickname 'The Aretha Award' kreeg.

Ook werd 'Respect' een belangrijk nummer voor de Amerikaanse Civil Rights Movement, in de strijd tegen sociale ongelijkheid. Hoewel 'Respect' een positieve vibe heeft, is het leven van Aretha zelf veelbewogen: ze was op haar vijftiende al moeder van twee zoons en kampte met een drankverslaving.

Aretha Franklin, mét Grammy

4. The Jimi Hendrix Experience - 'Hey Joe'

Jimi Hendrix is natuurlijk onmisbaar in deze lijst. 'Hey Joe' was de eerste single van Jimi's band 'The Jimi Hendrix Experience', en deze track werd als laatste gespeeld tijdens Jimi's legendarische optreden op Woodstock in 1969. Het festival had op zondag om middernacht moeten eindigen, maar het liep nog even door: Hendrix kwam pas on stage op maandagochtend, negen uur. Random feitje: Hendrix was een enorme fan van de Batman tv-serie, en had de gewoonte om de drummer aan te spreken met 'Are you ready, Robin?'. Het zijn net mensen, die rocksterren.

Jimi Hendrix op Woodstock (Copyright: Popcorn Design)

5. The Monkees - 'I'm A Believer'

The Monkees kwamen voort uit de gelijknamige televisieshow, die de avonturen volgde van de half-fictieve popgroep. De vier mannen mochten tijdens de opnames van 'I'm A Believer' ook geen instrumenten bespelen: de producers vonden niet dat ze het in zich hadden om écht als band te spelen. Alleen hun vocals zijn opgenomen, en de band moest hard haar best doen om eigen nummers te mogen spelen!

The Monkees

De track werd in Amerika de bestverkopende single van heel 1967, en het is een van de weinige singles die meer dan tien miljoen losse exemplaren verkocht heeft. 'I'm A Believer' werd oorspronkelijk geschreven door Neil Diamond, die het nummer ook onder eigen naam uitbracht.

>> Stem hier op de 50 Jaar 3FM Top 100!

>> Pampus? Hoe? Wat? Waar? Wanneer?
>> De Pampus reisgids: alle feitjes en plaatjes
>> Welke 3FM Classics neem jij mee naar een onbewoond eiland?

Ster advertentie
Ster advertentie