3FM nieuws

Ging 'Wonderwall' al die tijd over een denkbeeldige vriend van Noel Gallagher?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ging 'Wonderwall' al die tijd over een denkbeeldige vriend van Noel Gallagher?

Of het is je levenslied, of je kan 'm niet meer aanhoren: 'Wonderwall' van Oasis. Dé Britpop hit aller tijden van de Gallagher broers is ontelbaar vaak gecoverd, wordt minstens 1 keer aangevraagd op een avond karaoke en klinkt standaard om 7 uur 's ochtends al tokkelend op de gitaar van je buurman op de camping van Lowlands. 'Wonderwall' behoeft eigenlijk geen introductie meer, maar waar gaat het liedje eigenlijk over?

Over de jaren heen blijven niet alleen de streams consistent groeien, maar ook de speculaties. En wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

I don't believe that anybody feels the way I do, about you now

Oasis

Liefdesliedje

Fans suggereerden vanaf het eerste moment dat het verhaal achter 'Wonderwall' sloeg op de relatie tussen Noel Gallagher en toenmalige vriendin Meg Matthews. Ah, de liefde! De onuitputtelijke bron en inspiratie voor veel muziek. De lyrics hinten ernaar dat Meg destijds op een kruispunt stond in haar leven en voor de keuze stond om de sprong in het diepe te nemen met Noel, waarbij ze een ander hoofdstuk moest afsluiten.

En zoals vaak het geval, gaat de keuze voor (nieuwe) liefde gepaard met moeilijkheden: 'And all the roads we have to walk are winding, and all the lights that lead us there are blinding'. Met natuurlijk de fameuze romantische conclusie: 'And after all, you're my wonderwall'.

Denkbeeldige vriend

Deze theorie werd ook bevestigd door Noel in een interview, toen hij nog samen was met Meg.. De relatie, en daarna huwelijk, strandde echter jaren later. Waarna het verhaal achter het nummer ook direct een andere wending kreeg.

In een interview gaf hij toen aan: “The meaning of that song was taken away from me by the media who jumped on it,” zei hij. “And how do you tell your missus it’s not about her once she’s read it is? It’s a song about an imaginary friend who’s gonna come and save you from yourself.”

Of Meg de echte inspiratie was achter het nummer, of dat Noel al die tijd refereerde naar een meer algemene 'wonderwall', zullen we nooit weten. Wel onderstreept deze verandering het fluïde en tijdloze karakter van het nummer, toepasselijk voor verschillende scenario's.

Een ode aan de Beatles

In het ontleden van de betekenis achter 'Wonderwall', mogen de Beatles niet vergeten worden. Noel Gallagher gaf in diverse interviews rondom het uitkomen van 'Wonderwall' meermaals zijn obsessie voor de Beatles toe. Ieder nummer uit de pen van Gallagher, vergeleek hij met die van zijn grote helden en bevatte talloze referenties en citaten over de band. Toen de Beatles uit elkaar gingen, bracht George Harrison in 1968 als eerste een soloplaat uit genaamd Wonderwall Music, soundtrack voor de film 'Wonderwall'. Sound familiar?

In de donkere hoeken van het internet gaat er zelfs een fan-theorie in de ronde dat niet Oasis, maar John Lennon de Britpop hit oorspronkelijk heeft geschreven..

"Everytime I have to sing it, I want to gag"

Meer informatie over de inspiratie en betekenis achter het nummer, gaan we waarschijnlijk nooit meer krijgen. Oasis is inmiddels al zo'n 12 jaar uit elkaar door jarenlange ruzie tussen de broers. Daarbij hebben ze zelf een hekel aan het nummer (gekregen), Liam: "I can’t fucking stand that fucking song! Every time I have to sing it, I want to gag."

Love it or hate it, het blijft een van de grootste klassiekers van onze tijd!

Knebworth

Momenteel wordt er gewerkt aan een documentaire van een van de meest legendarische shows van Oasis ooit in Knebworth. Geniet - als je 'm nog horen kan - van deze live versie, die deze week exact 25 jaar geleden plaatsvond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie