3FM nieuws
VPRO

De inspiratie achter Blauwe M&M's: "Grote ego’s, lapzwansen en beroepseikels"

foto: NPO 3FMfoto: NPO 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. De inspiratie achter Blauwe M&M's: "Grote ego’s, lapzwansen en beroepseikels"

Speciaal voor de Week van de Podcast krijg jij een inkijkje in het creatieve proces achter je favoriete podcasts. Hier lees je alles over de backstage podcast Blauwe M&M's, in de woorden van Atze de Vrieze, die de podcast samen met Timo Pisart maakt en presenteert.

Quote

Mensen hebben een enorme nieuwsgierigheid naar wat er achter de gordijnen gebeurt bij je favoriete artiest.

Atze de Vrieze

Inspiratie

"Blauwe M&M’s is een typisch corona idee," zegt Atze de Vrieze. "We zaten allemaal thuis, niets ging meer door, en wij - Timo Pisart en ik - misten het festivalleven, de concerten. Normaal gezien lopen we met onze redactie het hele land af op zoek naar opwinding. Maar we misten niet alleen wat er op het podium gebeurt, ook de mensen die er werken en hun verhalen".

En wat doe je dan als je dat gemis wilt verkleinen? Inderdaad, dan ga je op zoek naar de verhalen om ze met heel Nederland te delen. "En dus vroegen we allemaal mensen die wij kennen uit de Nederlandse muziekwereld: wat is je beste verhaal? Gewoon, het verhaal dat je vertelt als je op een verjaardag tegen elkaar op staat te bieden met een drankje te veel op. Oh ja, zoiets heb ik ook meegemaakt, maar dan nog erger! Artiesten die niet op komen dagen, rare eisen in kleedkamers, die ene keer dat je midden in de nacht zat te onderhandelen met de manager van Prince. Iedereen die lang genoeg in de muziekwereld werkt heeft dat soort verhalen".

Quote

Wat is je beste verhaal? Gewoon, het verhaal dat je vertelt als je op een verjaardag tegen elkaar op staat te bieden met een drankje te veel op

Atze de Vrieze

Thema

Maar naast de verhalen, zijn de afleveringen zelf ook handig ingedeeld, elke aflevering kan namelijk volledig op zichzelf worden geluisterd. "We verzamelden die anekdotes in thematische afleveringen. Een aflevering over laatkomers, een aflevering over drank en drugs, etc. Onze editor Bart Schulz (met wie we ook bij De Machine en Weird Hit Wonder werken) stak er vervolgens superveel liefde en tijd in om de verhalen zo mooi mogelijk aan te kleden".

En dat is dan ook goed terug te horen in de afleveringen. "Gaat het over muziek, dan hoor je die ook. Er zit vaart en, energie, en veel, heel veel sfeer. Die methode sloeg aan, want we kregen enorm veel leuke reacties op het eerste seizoen Blauwe M&M’s. Daarbij merkten we maar weer eens dat mensen een enorme nieuwsgierigheid hebben naar wat er achter de gordijnen gebeurt bij je favoriete artiest".

"Het leuke aan de verhalen van Blauwe M&M’s vind ik zelf dat ze zowel voldoen aan alle clichés en verwachtingen die horen bij het rock ’n roll bestaan, maar tegelijk vaak nuchter zijn. Want ja," meent Atze, "in de meeste kleedkamers is het simpelweg hartstikke saai. De meeste artiesten zijn hartstikke aardig en professioneel. De meeste mensen achter de schermen kijken niet op van een beroemdheid meer of minder. Maar ja, er zijn ook wel degelijk verhalen van de grote ego’s, van de lapzwansen en beroepseikels". En stiekem zijn die verhalen altijd om van te smullen!

Quote

In de meeste kleedkamers is het simpelweg hartstikke saai. De meeste artiesten zijn hartstikke aardig en professioneel.

Atze de Vrieze

Interviews

De interviews uit het eerste seizoen zijn voornamelijk geijkt op de backstage productie, is het tweede seizoen net anders ingestoken. "In het tweede seizoen Blauwe M&M’s zijn we iets breder gaan kijken. Niet alleen naar de live-sector, maar ook labelmensen, muziekjournalisten en muzikanten zelf. Muziekjournalisten bijvoorbeeld hebben allemaal wel zo’n verhaal over die ene artiest die er echt geen zin in had, die gewoon een rasechte klootzak was".

Natuurlijk is er ook ruimte voor anekdotes van de hosts zelf, en dan deelt Atze dit verhaal: "zelf ben ik een keer voor helemaal niks naar Brussel gereisd voor Tyler The Creator, die op een zonovergoten skatebaan zat te fulmineren hoe kut ie interviews geven vond en dat ie toch liever gewoon zelf wilde skaten. Dit wordt mijn laatste interview ooit, zei hij de hele tijd. Echt waar, ik doe dit nooit meer. Een half uur later zat ie hetzelfde te vertellen aan 3FM collega Edwin van Dalen". Tsja, je kunt ze niet allemaal winnen...

Quote

Muziekjournalisten bijvoorbeeld hebben allemaal wel zo’n verhaal over die ene artiest die er echt geen zin in had, die gewoon een rasechte klootzak was.

Atze de Vrieze

"Maar de verhalen in Blauwe M&M’s zijn niet van onszelf, ook al voeren we nog zo graag het woord. Je hoort in die aflevering Saul van Stapele, hiphopjournalist die voor NAS naar New York vloog en iets soortgelijks meemaakte. Dennis Weening vertelt hoe een MTV interview met Bon Jovi dat zo simpel was dat het niet mis kon gaan… toch mis ging. En Paula van den Elsen (collega bij de VPRO) blikt terug op haar ontmoeting met Ryan Adams, waar helemaal niets hilarisch aan was". Benieuwd hoe al deze verhalen uitspelen en aflopen? Check dan het nieuwste seizoen van Blauwe M&M's hieronder!

Gerelateerde podcast

Blauwe M&M's

Blauwe M&M's

Podcast event

Als afsluiter voor de Week van dan Podcast heb je op zondag 14 mei het grote NPO Podcast event! Wat kun je daar verwachten? Denk aan live opnames van podcasts (zoals Blauwe M&M's en de Lesbische Liga), al jouw favoriete podcastmakers bij elkaar, en een hoop gezelligheid natuurlijk. Wil jij dit meemaken?

Koop hier een kaartje

Ster advertentie
Ster advertentie