3FM nieuws

Je studieschuld aflossen: zo doe je het sneller

  1. Nieuwschevron right
  2. Je studieschuld aflossen: zo doe je het sneller

Zit jij met een studieschuld en weet je soms niet meer hoe je 'm óóit afbetaald krijgt? Je bent niet de enige! Het goede nieuws is dat de boel vaak nog prima te redden is. 3FM sprak drie jongeren die hun aflosstrategie al helemaal uitgedokterd hebben. Zie 't als inspiratie!

Niels - 35.000 euro

Niels (28) uit Utrecht heeft in 7.5 jaar Scheikundige Technologie zo'n 35.000 euro aan studieschuld opgespaard. Inmiddels is zijn aflosvrije periode voorbij en gaat hij het minimale bedrag per maand betalen. "Van mijn basissalaris kan ik goed leven, dus ik gebruik het extra geld dat ik met werk op projectbasis verdien om mijn studieschuld extra af te lossen. Vijf jaar is misschien ambitieus, maar ik wil het wel echt snel uit de weg hebben. Met mijn studieschuld en salaris kan ik nu precies een kleine parkeerplaats kopen, dus ja... Ik moet wel."

Marieke - 25.000 euro

Marieke (23) is nog bezig met haar studie en hoeft pas in 2025 te beginnen met aflossen. Ze is wel van plan om haar schuld voor die tijd al (bijna) helemaal kwijt te zijn. Hoe? Nu meer werken en extra geld opzij zetten, zodat ze straks in grote stappen het bedrag kan wegwerken.

"Het is een pittige opgave, maar ik wil dat het later geen obstakel is voor een hypotheek. Deze schuld heb ik in de eerste tweeënhalf jaar bij elkaar geleend, daarna ben ik gestopt. Ik red het nu net, met veel werken en keihard sparen. Mijn vriend heeft een eigen bedrijf en heeft altijd hard gewerkt en gespaard, dus ik zou het extra zonde vinden als we straks door mijn lening een veel lagere hypotheek zouden krijgen."

Luuk - 27.000 euro

Luuk (22) is net klaar met zijn studie. Hij heeft een baan en woont nog thuis, wat inhoudt dat 'ie nu (in de aflossingsvrije periode) al lekker is begonnen met geld storten. Luuk begon met een betaling van 1000 euro, maar verwacht dat dit de komende maanden meer rond de 400 euro zal zitten.

"Het is goed dat ik begonnen ben, maar het voelt niet fantastisch ofzo. Ik heb met die 27.000 euro echt alleen maar mijn school betaald, geen leuke extraatjes ofzo. Het voelt zuur dat ik 1000 euro stort en dat het dan alsnog als 'iets kleins' voelt omdat er nog 26.000 euro over is. Maar goed, we gaan er vol goeie moed tegenaan!"

Studieschuld tips

Renee geeft op haar blog Porterenee (ha) tips over omgaan met je studieschuld. Hieronder de belangrijkste vijf op een rij.

- Begin meteen met aflossen zodra je inkomen hebt
- Betaal elke maand íets, want elke euro is er eentje
- Zie de aflossing als onderdeel van je vaste lasten en plan 'm in als vaste betaling
- Stel een jaardoel qua aflossingsbedrag en beloon jezelf als 't lukt
- Hang brieven of updates van DUO op je koelkast of ander goed zichtbare plek: extra motivatie om ze zo snel mogelijk weg te krijgen!

Meer informatie vind je op de site van het NIBUD.

>> Check ook de 3FM Special over niet-studiegerelateerde schulden: hoe kom je daar weer uit?

Ster advertentie
Ster advertentie