3FM nieuws

Verslag van Coldplay in Paradiso

  1. Nieuwschevron right
  2. Verslag van Coldplay in Paradiso

Het hoofdpodium van Paradiso, de poptempel van ons land, was donderdagmiddag het strijdperk voor Coldplay in That's Live.

Een verdwaalde donderdagmidag in juni, twee uur 's middags en voor de stoep van Paradiso lijkt het wel op de finale van Sterrenslag. De rij voor de gastenlijst lijkt langer dan ooit tevoren en de prijswinnaars van 3FM lopen opgelucht door naar binnen. Jeroen Pauw kijkt hen vol jaloezie na.



Bij binnenkomst in de zaal blijkt de drukte mee te vallen. Sterker nog, de zaal is bij lange na niet vol en met veel gemak is er voor iedereen een plekje naar keuze te vinden.

De balkons, die normaliter uitpuilen met uitzinnig overhellende fans, waren voor de gelegenheid gesloten. 300 man. Hooguit!

Spanning in de zaal
Beau van Erven Dorens, compleet met leren Bob Dylan hoed, beent nerveus heen en weer op zoek naar een plek waar hij het én goed kan zien én binnen een paar passen bij de bar staat.

Alleen de hardcore Coldplay fans nestelen zich tegen de rand van het podium om zo geen beweging van Chris Martin te hoeven missen.

Het voelt voor velen ogenschijnlijk wat vreemd om met klaarlichte dag deze zaal te betreden. Drink je een braaf frisje of hoort er bij zo'n ongewone middag in het rock & roll Walhalla van de hoofdstad toch alcohol?

De meningen zijn redelijk verdeeld. Giel Beelen kiest, zoals te verwachten, voor een colaatje. Helaas niet zijn merk, maar nood breekt wet.

That's Live
De spreekstalmeester van deze middag probeert alvast wat applausjes op te nemen met het publiek. Het concert wordt opgenomen voor zowel tv als radio en Eric Corton moet zaterdag nou eenmaal een volwaardige uitzending de ether in kunnen slingeren en daar hoort een oorverdovend applaus bij.

Er wordt nog even zeer duidelijk gemaakt dat het maken van foto's, video- of audio-opnames ten strengste verboden is. Betrapt worden betekent dat je onherroepelijk de tent uitgezet wordt. Het zal de aanwezigen een rotzorg zijn als ze de band maar te zien krijgen.

Enter stage left
En dat gebeurt. Corton kondigt ze aan, een luidkeelse geluidsgolf overspoelt de zaal en de mannen lopen zichtbaar genietend naar de mobiele radiostudio aan de zijkant van de zaal. Glimlachen alom, zowel bij de band als de aanwezige toeschouwers.

Een vraag / antwoord rondje volgt tussen Eric en de dollende bandleden, gevolgd door vragen van de luisteraars en daarna is het zover. Het optreden begint.

Charmeur op het podium
Chris ontpopt zich tussen de nummers door als een rasentertainer en weet de stukken waarin er instrumentenwisselingen plaatsvinden moeiteloos aan elkaar te praten.

Zijn roadie moet het ontgelden en dient als onderwerp van spot als Chris hem spottend ontbijtjes met cocaine, lunches met crack en diners met heroine in de schoenen schuift. Zo rock & roll is Coldplay bij album nr. vier dus geworden.


Setlist
'Violet Hill', 'Clocks', 'Lover', 'Sleep Chant', 'Viva La Vida' en 'Fix You' passeren de revue en na de laatste noten verandert het decor in rap tempo. De band verdwijnt in de catacomben en de zaal wordt vakkundig leeggeveegd.

Er staat voor vanavond nog een luchtgitaar contest op het programma. Waarschijnlijk moet er dus nog druk gesoundcheckt worden.

Beau zet z'n hoed op, leegt z'n glas en baant zich een weg naar buiten.

Geduld wordt beloond
Om 17.00 uur staat het meerendeel van de zielsgelukkige bezoekers weer buiten en gaat de dag weer verder. Maar wel in de wetenschap dat er iets moois aan staat te komen.

Nog een paar nachtjes slapen en Coldplay is er weer...


Foto´s van het optreden
>> Bekijk een aantal foto's van HP


>> Het mini-optreden hoor je zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur in That's Live
>> That's Live is zaterdagavond ook te zien op Ned 3 rond 23.40
>> Fotograaf: HP (Hans Peter van Velthoven)

Was jij er ook bij? Hoe heb jij het beleefd?

Ster advertentie
Ster advertentie