3FM nieuws

Prince, wat doe je nu?

  1. Nieuwschevron right
  2. Prince, wat doe je nu?

Zijn 35ste album is live, online nog wel.

Prince is niet voor één gat te vangen. Dat is eigenlijk al zo sinds de jaren 80, het decennium dat hij met albums als Controversy, 1999, Dirty Mind en natuurlijk Purple Rain muzikaal heeft omlijst. En hoewel hij zoveel mogelijk mensen wilde bereiken, mocht je niet zomaar zijn muziek verspreiden. Voor zijn kersverse 35ste (!) album HITNRUN Phase One is dat niet anders.

Ongefotografeerd genie

Bij zijn concerten mochten in de eighties al nauwelijks fotografen en journalisten aanwezig zijn en publiek werd helemaal verboden om iets van zijn shows vast te leggen, zowel auditief als visueel. Beeldmateriaal van Prince werd alleen uitgebracht door zijn management. Nog altijd laat hij fans verwijderen van zijn shows die stiekem opnames maken, iets waar de beveiliging met de komst van smartphones tegenwoordig de handen vol aan heeft.

Aan interviews had het muzikale genie eveneens een broertje dood. The Artist Formerly Know As TAFKAP geeft zelden interviews en is niet happig op het vrijgeven van persoonlijke informatie.

Luister hier naar een superuitgeklede versie van een nieuwe track van Prince, die we vonden op Youtube:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alleen voor abonnees

Wat zijn muziek betreft doet Prince denken aan de Belastingdienst, die nog steeds veel communiceert met de fax. Aan alle kanten wordt hij ingehaald door streaming- en downloadsites, maar hij houdt vast aan zijn waarden. In 2010 vatte Prince het lumineuze idee op om zijn album 20Ten via kranten (ook al zo'n achterhaald iets) uit te brengen en de muziek AB-SO-LUUT niet digitaal te verspreiden.

Vanaf het nieuwe millennium bracht Prince albums uit op zijn eigen online portaal, eerst op NPG Music, later op 3121 Online Magazine en nog weer later op Lotusflow3r, maar daar kapte hij mee rond 2010, kijk maar eens, ook omdat je alleen toegang had tot de muziek nadat je een jaarabonnement van 77 dollar kocht.

Aan de beurt (of toch niet)

Sinds 2010 heeft Prince alles in het werk gesteld om online te verdwijnen. Zo besloot hij deze zomer zijn muziek van alle sites af te halen, overigens niet voor de eerste keer. Vorig jaar haalde hij al zijn muziek van YouTube, terwijl hij zijn fans daarna beloonde met twee gratis nummers na het bezoeken van zijn concert. Maar wee je gebeente als je illegale filmpjes of geluidsfragmenten online verspreidt, want dan ben je aan de beurt, en soms ook weer niet...

Zwalkend

Tot voor kort was Prince wél weer digitaal bezig op SoundCloud, waar hij zijn nummer 'Hardrocklover' plaatste, om 'm niet lang daarna weer te verwijderen (make up your mind, man!). Sinds de zomer is Prince's muziek alleen nog verkrijgbaar bij de dit jaar gelanceerde muziekstreamers van Tidal.

Zijn nieuwe 35ste album staat dus ook op Tidal. HITNRUN Phase One is hier te streamen. Maar waarom wil de muzikant (soms) niet online te vinden zijn? Hij praat erover met The Guardian:

“Ik heb een hekel aan digitale muziek. Je krijgt delen van het geluid. De muziek gaat naar een ander deel van je hersenen. Als je het terug speelt, voel je niks. We zijn analoge mensen. Geen digitale.”
- Prince

Prince is laatst gezien 6 juni 2015...Waar denk jij dat Prince zal verschijnen? Of komt hij nooit meer online? Overigens is op YouTube wel degelijk bewegend materiaal van Prince te vinden, hoor, kijk maar (klikken op eigen risico).

Ster advertentie
Ster advertentie