3FM nieuws

Eindexamenblog: tentamenweek zonder WhatsApp is afkicken voor Sabine

  1. Nieuwschevron right
  2. Eindexamenblog: tentamenweek zonder WhatsApp is afkicken voor Sabine

Tijdens de toetsweek had Sabine geen Whats App en miste het snelle contact met klasgenoten.

Mijn eerste twee weken zonder smartphone zitten erop. En daar komt nog eens bij dat ik mijn cijfers van de tentamenweek terug heb. Laten we beginnen met mijn cijfers. De schade is beperkt. Ik heb een onvoldoende voor Engels, maar die ga ik aankomende week inhalen. Daarnaast heb ik nét een voldoende voor geschiedenis, Duits en wiskunde. En verder gingen aardrijkskunde en Nederlands erg goed. Nee, ik ben niet zo’n modelleerling ben ik bang.

Maar er moeten natuurlijk ook leerlingen zijn die de zesjescultuur in stand houden. De cijfers lopen om mij heen wel uiteen en je merkt dat de stress en de twijfels toch wel een beetje beginnen te komen. “Ga ik mijn eindexamen wel halen?”, “Wat gebeurt er als je heel veel onvoldoendes hebt gehaald?”, “Kan ik nog terug naar de havo?” zijn kreten die om mij heen klinken.

Maar even genoeg over de tentamenweek. Ik leef nu twee weken zonder smartphone en ik merk wel dat ik behoorlijk verslaafd ben. Ik mis mijn iPhone soms heel erg en er zijn momenten dat ik het wel prima vind. Het is wel lekker rustig maar toch mis ik Whatsapp het meest. Het handige, snelle praten met vrienden en vriendinnen. Het is veel makkelijker om even Whatsapp te openen dan dat je moet bellen, skypen of mailen.

De eerste dagen gebruikte ik mijn sms’jes zoals Whatsapp. Even vergeten dat ik een abonnement heb en elk sms’je teveel, geld kost. De groepsgesprekken op Whatsapp, die ik voorheen had met mijn hockeyteam en vriendinnen, die mis ik ook. Ik heb steeds het gevoel dat ik belangrijke informatie mis. Maar ik weet ook dat er een keer in de week iets voorbij komt wat echt belangrijk is en de rest is toch vooral een beetje lullen met elkaar. Ik moet nu dus zorgen dat ik die informatie via een andere weg krijg.

’s Avonds merk ik ook dat ik smartphoneloos ben. Normaal gesproken check ik ’s avonds als ik in bed lig nog even Instagram en heb ik nog wat gesprekken op Whatsapp tot ik merk dat ik moe word. Nu kan ik niks meer checken als ik in bed lig dus ga ik meteen slapen. Het komt de laatste tijd vaak voor dat ik gewoon in bed lig, te wachten tot ik moe word. Daar lig je dan een beetje naar het plafond te staren. Ik ga dan altijd tellen hoeveel uur ik nog heb voordat ik weer fris en fruitig naast mijn bed moet staan.

Naast de nadelen heb ik natuurlijk ook goed nieuws: ik luister sinds kort weer echt muziek. Hiervoor deed ik dit altijd terwijl ik iets anders aan het doen was. Nu heb ik soms niets te doen dus ga ik muziek luisteren. Ik heb een platenspeler en het is zo leuk om oude muziek te luisteren. Ook heb ik inmiddels wel drie keer mijn hele kamer opgeruimd, dat waardeerde mijn moeder vooral. Misschien compenseert dat een beetje mijn eerste dag dat ik de hele tijd aan het klagen was hoe erg ik mijn iPhone mistte.

Ik kan tot nu toe wel concluderen dat het nog niet echt extra concentratie voor mijn schoolwerk heeft opgeleverd. Ik blijf tot nu toe nog andere dingen verzinnen om even te doen in plaats van dat ik meteen aan mijn huiswerk begin. Maar wie weet verandert dit binnen no time. Ik houd jullie op de hoogte!

Ster advertentie
Ster advertentie