3FM nieuws

Gratis plaatjes ruilen? Yes please!

  1. Nieuwschevron right
  2. Gratis plaatjes ruilen? Yes please!

In TivoliVredenburg kun je met je eigen CD's naar binnen wandelen en met die van iemand anders weer naar buiten. Sounds good, right? 3FM-redacteur Ellen ging op onderzoek uit.

Onder het mom 'geef muziek een tweede leven' heeft TivoliVredenburg sinds kort De Platenkast: een plek waar je jouw gebruikte CD's en vinyl kunt inruilen voor die van iemand anders. Gratis en voor niets. Dat klinkt 3FM-redacteur Ellen als muziek in de oren! Schoenen aan, CD's pakken en richting TiVre. Eens kijken wat het allemaal inhoudt.

De Platenkast van TiVre

De Platenkast is te vinden in de winkel van TivoliVredenburg, naast de kassa's op de begane grond. Het klinkt misschien alsof je voor een gigantische archiefkast komt te staan, maar dat is het dus niet. De Platenhoek bestaat nu nog uit één bak vol CD's en LP's, maar er is ruimte voor uitbreiding naar drie.

Frontmannen David AchterdeMolen (John Coffey) en Robin Piso (DeWolff) maakten een slightly awkward promofilmpje voor De Platenkast. Awkwardness sells, want nog geen kwartier na de plaatsing van het filmpje waren hun platen alweer uit de bak verdwenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het aanbod

Die leegte moet natuurlijk opgevuld worden, dus ik klop aan met twee nieuwe platen op zak: Everything You've Come To Expect van The Last Shadow Puppets en Skin van Flume.

Leuk, dit verhaal, maar jij wilt natuurlijk weten wat er allemaal in die bak ligt. Juweeltjes? Classics? Gloednieuw heet spul? Een combinatie?

Na twee minuutjes graven in de bak is het duidelijk dat er vooral oudere CD's worden achtergelaten. Albums van Portishead, Johnny Cash, Beastie Boys, Beck en jawel, Marco Borsato liggen op een nieuwe eigenaar te wachten. Qua vinyl kun je The Kinks, Madonna, Bach, Bob Marley en Phil Collins verwachten.

Diversiteit qua stijlen is zeker aanwezig, maar er mag van mij nog wel wat meer spul bij van de afgelopen 15/20 jaar. Het is nog een tikje oud allemaal. Maar hey, voor een lesje 'ken uw klassiekers' zit je hier goed! En ik neem lekker Californication van Red Hot Chili Peppers mee naar huis, inclusief barst in de hoes. Lekker authentiek. Ik ben blij.

Platen recyclen doe je zo

De Platenkast van TivoliVredenburg is een samenwerking met platenwinkel Plato. Ik sprak Jeroen Vedder, één van de eigenaars van Plato Utrecht. Waarom werken zij hieraan mee?

"Wat ons aanspreekt is dat mensen in aanraking komen met muziek die ze misschien nog niet kennen. En het idee dat (gebruikte) platen een nieuwe weg vinden in de stad is ook mooi."

Het initiatief komt dus van TivoliVredenburg, maar Plato levert zelf regelmatig CD's en vinyl aan om het aanbod mooi op peil te houden. En dat moet ook wel, er zal heus wel eens iemand met drie CD's weglopen zonder er iets voor terug te brengen. Wordt daar wat tegen gedaan? Jeroen stresst 'm nog niet heel hard.

"Als je je daar druk over gaat maken, is zo'n initiatief bij voorbaat al kansloos."

Tsja, daar heeft 'ie een punt. Even uitgaan van de eerlijkheid van de mensen. Bij De Platenkast hangt trouwens ook een canvas van Underworld, die je kunt winnen als je je naam eronder noteert. Om de zoveel tijd komt er een nieuw canvas van een nieuwe artiest te hangen, die dan weer verloot wordt. Leuk voor in je kamer.

En nóg een cadeautje: Plato stopt af en toe gloednieuw vinyl tussen de voorraad van De Platenkast. Altijd leuk als je ineens de nieuwe van Biffy Clyro of Amber Arcades tegenkomt. Momenteel liggen er in ieder geval twee fijne platen van Flume en The Last Shadow Puppets in De Platenkast. Go get them!

Eindoordeel

Ik vind het concept in ieder geval heel erg tof. Je deelt hier gewoon een muziekcollectie met heel Utrecht en omstreken! Zeker als De Platenkast straks wat bekender is en mensen niet alleen oninteressant vinyl komen afleveren, wordt dit sowieso een muzikaal walhalla.

Dus duik je kast in, neem wat leuks mee en kijk wat voor tofs jij ervoor terug krijgt. Gelukt? Deel jouw ruilaanwinst hieronder in de comments.

Ster advertentie
Ster advertentie