3FM nieuws

Zjos heeft autisme: 'Het is geweldig om een relatie met een autist te hebben'

  1. Nieuwschevron right
  2. Zjos heeft autisme: 'Het is geweldig om een relatie met een autist te hebben'

Daten kan sowieso al een struggle zijn. Maar voor iemand met autisme is dit nog lastiger. Wijnand sprak Zjos (24) in de ochtendshow. Zjos heeft autisme: 'Het is geweldig om een relatie met een autist te hebben'.

Zjos heeft veel ervaring met daten en dat ging niet altijd even makkelijk. Daten op Tinder is lastig, Zjos: "Op papier ben ik echt allesbehalve aantrekkelijk, dus je moet me wel leren kennen om erachter te komen dat het geweldig is om een relatie met een autist te hebben.". Bij daten zijn er veel ongeschreven regels over wat je wel en niet kan, dit is voor haar enorm moeilijk in te schatten. Onduidelijkheid over de fase van de relatie waar je in zit kan iedereen gek maken, maar voor Zjos betekent het totale paniek.

Een relatie met mij is geen liefdadigheid

Mensen denken vaak dat de vriendin van Zjos een geweldig mens is omdat ze een relatie heeft met iemand die autisme heeft. 'Het is geen vrijwilligerswerk.'. Volgens Zjos mag haar vriendin in haar handjes knijpen met zo'n geweldige vriendin als haar.

Elke autist is anders

Er is geen handleiding voor het hebben van een relatie met een iemand die autisme heeft. Het is namelijk anders voor iedereen. Zjos legt het heel duidelijk uit met een voorbeeld: 'Mensen die linkshandig zijn hebben een ander handschrift ook al hebben ze dezelfde afwijking. Wat vooral belangrijk is, wanneer je date met een autist, is dat je hem/haar gewoon moet behandelen als ieder ander en je niets voor die persoon moet invullen. "Ga niet bepalen dat we niet naar een druk café gaan, omdat ik niet tegen prikkels kan, als ik er niet tegen kan dan geef ik dat zelf wel aan.".

Video niet beschikbaar

Brief aan mijn psychiater

Vorig jaar was Zjos te gast bij Sander en las ze een brief voor die ze schreef aan haar ex-psychiater. Hij voorspelde dat ze allemaal dingen niet zou kunnen doen door haar autisme, ze bewijst hem nu dat hij ongelijk had. Kijk het hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie