3FM nieuws

Radiocolumn Lieve Peter: WC Spray

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiocolumn Lieve Peter: WC Spray

Iedere donderdag komt Nellie Benner in de middagshow van Barend & Benner met een radiocolumn, die in het teken staat van een specifiek thema. Een goede mix van persoonlijke gebeurtenissen samen met de harde werkelijkheid.

WC Spray

Lieve Peter,

4 mei 2023

Vind je WC spray na het kakken ook zo goor?

Daar zo over. Ik neem je eerst even 23 jaar mee terug in de tijd. Camping Diever in Drenthe. Samen met mijn ouders en mijn broer naast de caravan onder de luifel. We spelen spelletjes tijdens het eten en maken geen ruzie. Dat was bijzonder, want hoe gezellig het thuis ook vaak was, op dagen dat het ECHT gezellig moest zijn, was het bij ons oorlog.

Met Sinterklaas of Kerst vlogen bij ONS vaak de surprises of glazen kerstballen door de kamer. Maar deze vakantiedag was top. De ravioli smaakte ondanks uit blik smakelijk en er werd heerlijk gelachen. Opeens slaakte mijn moeder een gilletje. Oh kak, het is tien over acht. We zijn vergeten twee minuten stilte te houden. Iedereen keek elkaar schaamtevol aan.

Ja, Dan moeten we het nu doen opperde mijn broer. Tijdens de te laat genomen stilte stikte ik als dertienjarige puber half in een stukje lauwe ravioli, omdat mijn broer en ik plots de slappe lach kregen. Een combinatie van onwetendheid en toch wat spanning. Zelfs mijn moeder moest met glinsterende oogjes van liefde haar best doen om niet met ons mee te lachen.

Geschiedenis. Een combinatie van Geschied en is. De geschiedenis leeft voor in wat nu is.

Vanavond denk ik aan al die verschrikkelijke oorlog slachtoffers en ook altijd een beetje aan de glinsterende oogjes van mijn moeder, want ik vind dat je best een beetje mag smokkelen.

Een tijd dacht ik dat oorlogen enkel over de verschillen in identiteiten of sociale identiteiten ging. Joods-gelovig, woke, boer, stads, homoseksueel, zwart, wit, man, vrouw, transgender, noem ’t maar op. Dat we het niet kunnen verdragen dat we allemaal anders zijn. En dat begreep ik nooit, want als ik met mijn lieve boerse aannemer praat of grappigste moslim vriendinnetje, is het juist een verrijking van mijn wereld.

Maar nee, er wordt gewoon verbloemt dat oorlogen of andere politieke kwesties miljarden in het laatje brengen. Niet de drang naar vrijheid, maar de drang naar Dagobert Duck z’n zwembad van muntjes.

Het voelt als wc spray na het poepen spuiten. De vieze geur van economisch belang van de top wordt telkens verbloemt met gore wc spray die de geur in het toilet eigenlijk nog veel viezer maakt. En wij maar vechten om welke geur het minst goor is. Ik wil jasmijn gladiool geur, nee natte krant, ik wil lentebloesem, hou op man, pisvlek we moeten air breeze.

Nee, lieve vriend, we moeten maar 2 dingen, 4 mei altijd blijven herdenken en nu op dit moment aan elkaar blijven denken, welke sociale identiteit we ook aanhangen. Want het economisch belang zal altijd blijven schijten, welke rotte bloemetjes geur ze er ook overheen spuiten.

Lieve Peter: WC Spray

Ster advertentie
Ster advertentie