3FM nieuws

Aha! Dáárom is die intro van Orange Is The New Black zo lang

  1. Nieuwschevron right
  2. Aha! Dáárom is die intro van Orange Is The New Black zo lang

Het is tijd om wat theme songs van je favoriete series uit te lichten, want daar is een heleboel over te vertellen. Deze week: de theme song van de spraakmakende serie Orange Is The New Black. Check hier de feitjes waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten. De intro duurt oneindig lang, dus dan moet je er op z'n minst wel wat over kunnen zeggen, toch?

Check ook: alles over de intro van Game Of Thrones

Meer grote namen

Als je een serie gaat maken weet je als maker natuurlijk nooit of het een succes zal worden. Zo was het ook voor de makers van Orange Is The New Black. De serie is gebaseerd op het boek van hoofdpersoon Piper Kerman, die echt in de gevangenis moest, net als Piper Chapman (het semi-fictieve karakter).

De serie wordt gemaakt door Jenji Kohan, die ook meewerkte aan series als Gilmore Girls, The Fresh Prince Of Bel-Air en Weeds. Da's een keurige CV. En net als de rest, werd deze Netflix-serie een succes: inmiddels zijn er al vijf seizoenen en de (toen nog) onbekende acteurs zijn inmiddels échte celebrities geworden.

Chille opdracht

Regina Spektor werd gevraagd om de theme song van Orange Is The New Black te maken. Regina vond het een hele fijne opdracht omdat Jenji haar de indruk gaf dat ze mocht doen wat ze maar wilde. Als het niet zou werken, dan hoefde Regina zich geen zorgen te maken. Jenji had dus wel door dat Regina niet perse een liedjes-schrijf-machine is. En met dat inzicht en de vrije insteek van de opdracht werkte het: 'Youve Got Time' werd geschreven en is nu al vijf seizoenen lang de intro-tune van OITNB.

Inspiratie door de karakters

Regina kreeg regelmatig onbewerkte stukjes uit de serie te zien, om daar inspiratie uit te halen. Het was soms lastig, want aan wat ruwe beelden kun je soms moeilijk afleiden hoe het eruit komt te zien. Toch kreeg Regina alleen al door het zien van de personages in de serie enorm veel inspiratie. En toen was er ineens 'You've Got Time'!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar waarom is 'ie zo lang?!

Een haat-liefde verhouding met dit nummer is eerder regel dan uitzondering. Aan de ene kant denk je: hmmm, best een lekker nummer. En aan de andere kant denk je: zet het af, nu! Het duurt zó lang. Hoe leuk je de track ook vindt, hem iedere aflevering weer volledig horen gaat wel wat ver. Toch zit er een goed verhaal achter de lengte van dit intro.

Waarom duurt 'ie zo lang? Daarvoor moet je de beelden er eigenlijk bijhalen. Deze beelden zijn namelijk níet gemaakt met acteurs uit de serie (stop nu maar met zoeken naar gelijkenissen), maar met echte vrouwen met een verhaal. De video werd gemaakt door dezelfde makers als die van Homeland, waarvan de intro overigens ook pittig lang duurt).

Meer dan één verhaallijn

De makers van OITNB wilden graag duidelijk maken dat de serie niet alleen het verhaal van schrijfster Piper Kerman zou vertellen, maar ook dat van andere vrouwen. Eigenlijk wilden de makers een intro maken vanuit Pipers perspectief, de hoofdpersoon. Ze wilden laten zien hoe zwaar haar leven was in tegenstelling tot haar luxe leventje van vroeger.

Toch gingen ze uiteindelijk voor beelden van andere, 'echte' vrouwen. Dat leek hen toch wat sterker, maar het kost dus ook wat extra beelden en daarmee ook tijd. Maar dan heb je wel een goede boodschap achter je video!

Vervelende opdracht

Bij de opnames van de introvideo moesten de vrouwen aan drie dingen denken. Ding 1: een vredige plek. Ding 2: iemand die hen deed lachen. Ding 3: iets wat ze wilden vergeten. Vooral het laatste leverde voor Jenji de beste en meest rauwe beelden op. Voor de vrouwen uit de video was dit een minder leuke opdracht, maar met een welgemeend excuus en wat goede editkunsten konden de beelden toch gebruikt worden.

Kattenversie

Vind je de intro helemaal niks? Dan hebben we een kattenversie voor je gevonden waardoor je hem misschien wel leert waarderen. Want hoe weet je dat je een écht goede theme song hebt gemaakt? Inderdaad. Als er een kattenversie van is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie