3FM nieuws

3voor12 bespreekt Album van de Week (18): Radiohead

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12 bespreekt Album van de Week (18): Radiohead

Voor de wereldtour van Radiohead volgende week vrijdag in Amsterdam begint, moest de langverwachte LP9 er wel zijn, toch? En jawel, na een week raadselachtigheid en twee indrukwekkende videoclips was daar zondagavond (8 mei) A Moon Shaped Pool.

Vijf jaar. Zo lang hoefden Radiohead-volgers nog nooit te wachten op een nieuw album. En toch was de Britse band nooit echt weg. Gitarist en arrangeur Jonny Greenwood maakte de afgelopen jaren per slot van rekening een hoop soundtracks, Thom Yorke maakte een album met Peppers-bassist Flea en heel af en toe sijpelde wat berichten door over het nieuwe album.

Dat zou er komen, bezwoer Jonny Greenwood een jaar geleden aan 3voor12, vlak voor zijn optreden met klassiek werk op Best Kept Secret. "We werken nu periodes, af en aan. Vanmiddag ga ik met Thom werken aan een nummer waarmee we gisteren begonnen zijn. Kijken waar het toe leidt."

In goede harmonie

Wat we op dat moment nog niet wisten, was dat de zanger op dat moment in scheiding lag met zijn partner Rachel Owen. "In goede harmonie uit elkaar" luidde zijn officiële verklaring een paar maanden later, maar dat betekent uiteraard niet dat het een pijnloze breuk was. De meest concrete aanwijzing dat die allesbepalende gebeurtenis zijn weg gevonden heeft in de plaat vinden we in het slot van Daydreaming, een traag meanderende pianosong.

In de slotminuut horen we niet alleen spooky strijkers - tussen treurig en angstaanjagend - maar ook een stukje omgekeerde tekst, dat door fanatiekelingen ontcijferd werd als "half of my life", een onmiskenbare verwijzing naar de 23 jaren die Yorke deelde met Owen voor ie op 46-jarige leeftijd van haar scheidde.

Na het ruwe ontwaken uit de dagdroom in 'Daydreaming' ("It’s too late, the damage is done") volgt de gitzwarte ontreddering in 'Decks Dark' als de breuk definitief is, en een merkwaardig maar herkenbaar soort opluchting in 'Desert Island Disk'. "Waking, waking up from shutdown / From a thousand years of sleep," zingt Yorke, en even later: "Different types of love are possible".

Heksenjacht

Maar het is ook een valkuil om er een scheidingsplaat van te maken. Al was het maar omdat veel songs al een lang leven hebben en dus zeker niet specifiek over het onderwerp geschreven zijn. Afsluiter 'True Love Waits' bestaat al sinds de eerste jaren van de band en belandde zelfs in 2001 al op Live-album I Might Be Wrong, terwijl 'Ful Stop' en 'Identikit' al gespeeld werden tijdens de tour van 2012.

Er zijn daarnaast ook songs die overduidelijk niet gaan over persoonlijke perikelen. Eerste single 'Burn The Witch' gaat over de heksenjacht op vluchtelingen die momenteel in veel Europese landen gaande is, terwijl 'The Numbers' gaat over een maatschappij waarin mensen tot nummers worden gereduceerd.

Benieuwd naar het complete verhaal achter A Moon Shaped Pool. 3voor12 verkoos de nieuwe Radiohead tot Album van de Week. De volledige recensie lees je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie