3FM nieuws

Fanverhalen: "Ik stuurde wel honderd tweets in de hoop gevolgd te worden door de bandleden"

  1. Nieuwschevron right
  2. Fanverhalen: "Ik stuurde wel honderd tweets in de hoop gevolgd te worden door de bandleden"

Hoi, ik ben Els van de online redactie bij 3FM. Ik leef voor muziek en ik ben fan van een aantal bands. Maar ik heb nooit uren, of zelfs dagen, voor een concert in de rij gelegen of een vriendengroep opgebouwd rondom mijn favoriete artiest. Ik ben benieuwd naar de mensen die dit wél doen. Mensen die hun favoriete artiest eindeloos verdedigen op Twitter en de hele wereld overreizen voor dat ene exclusieve optreden. In deze serie duik ik in de wereld van superfans en alles wat daarachter schuilt. We trappen af met: One Direction.

Fleur (19) stond in 2018 meer dan twaalf uur in de rij voor een concert van één van de One Direction-leden. Irene (23) heeft van iedere One Direction tour en van de solotours minstens één show gezien. Ze geeft al haar spaargeld uit aan de concerten en cd's. Amber (25) heeft vaak nachten in de rij voor een concert doorgebracht. Waarom doen deze meiden dit?

The place to be voor superfans? twitter!

Voor zover ik wist was Twitter alleen voor mensen met een sterke politieke mening, journalisten of anonieme trolls. Dat blijkt niet zo te zijn: voor de One Direction-fans is Twitter ook the place to be. Fleur vertelt: “Ik maakte mijn Twitteraccount al op mijn elfde aan. Ik wilde met meer mensen over One Direction kunnen praten. Bovendien zaten de bandleden zelf ook op Twitter en kon ik daar dus contact met ze zoeken.” Veel fans op Twitter wilden niets liever dan een follow van hun favoriete One Direction-lid. “Soms lieten ze weten een aantal fans te gaan volgen, dan stuurde ik wel honderd tweets achter elkaar in de hoop dat ik gevolgd zou worden,” herinnert Amber zich. Ook Irene had hier vroeger veel voor over, maar inmiddels vindt ze het niet meer zo belangrijk. “Wat heb ik nou eigenlijk aan een follow, ik zou liever een goed gesprek voeren met Harry Styles.”

Stans: stalkers of fans?

De fans die op Twitter een fanaccount hebben, noemen zichzelf ‘Stans’. Een begrip waar ik m’n wenkbrauwen even bij optrok, omdat het is afgeleid van het nummer ‘Stan’ van Eminem. Je weet wel, dat nummer over een fan die zichzelf en zijn zwangere vriendin doodrijdt omdat hij geen antwoord krijgt van zijn idool. Ook lijkt ‘Stan’ verdacht veel op een samenvoeging van stalker en fan. Gelukkig heeft het begrip ‘Stan’ deze bijsmaak inmiddels verloren: het is gewoon een benaming voor enthousiaste fans op Twitter. Er komt geen stalking aan te pas.

Alles om vooraan te staan

Je ziet het wel eens op het nieuws: fans die uren of zelfs dagen voordat het concert begint al klaar zitten bij de concertzaal. Fleur: “In 2015 heb ik zeven uur in de rij gestaan voor de show in Brussel tijdens een hittegolf. Alsnog was ik zeker niet de eerste, uiteindelijk kon ik tijdens het concert alsnog helemaal niks zien.” De grootste fans van One Direction liggen soms al dagen voor een concert in de rij. Dit ‘queuen’ is een wereld op zich: fans zien er onderling op toe dat het eerlijk gebeurt. Het is niet ongebruikelijk dat de eersten in de rij, meestal wat oudere fans, een lijst bijhouden met wie op welke volgorde in de rij staat. Vaak worden papieren bandjes met nummers gedrukt of wordt je nummer met een stift op je hand geschreven. “De beveiliging werkt hieraan mee en laat ons ook echt in die volgorde naar binnen. Het scheelt hun ook werk,” vertelt Irene. Als je de rij voor langer dan drie uur verlaat, ben je je plekje kwijt.

Fleur stond in 2018 meer dan twaalf uur in de rij voor Niall Horan, ondanks de regen en onweer. “We maakten van poncho's een soort ''dak'' op de hekken waar we tussen zaten te wachten. We trokken veel bekijks van voorbijgangers, ik voelde me net een dier in de dierentuin omdat mensen foto's maakten.”

Fleur: “In 2015 heb ik zeven uur in de rij gestaan voor de show in Brussel tijdens een hittegolf."

Je zou natuurlijk ook een halfuur van tevoren aan kunnen komen. Dan maar wat minder vooraan, kan je ten minste wel lekker in je bed blijven liggen en fatsoenlijk naar de wc. Maar het gaat niet alleen om goede plekken: het is ook een plek voor fans om elkaar te ontmoeten. Fleur: “Het wachten in de rij is heel gezellig met andere fans. Er wordt muziek gedraaid van One Direction of het solowerk.” Soms word je zelfs beloond: “Tijdens Harry Styles’ eerste solotour liet hij cakejes uitdelen in de rij. Dat doet hij wel vaker.”

Irene met Louis Tomlinson

Twitterruzies

Tegenwoordig is Twitter minder gezellig dan het vroeger was, vertelt Fleur. “Vroeger praatten we gewoon met elkaar over One Direction. Tegenwoordig zijn overal discussies over.” Omdat de band uit elkaar is, zijn er nu vijf artiesten die je kunt steunen in plaats van de band als geheel. Dat levert spanningen op. Volgens Irene kunnen ‘Harry-stans’ bijvoorbeeld best intens zijn. “Voor sommige stans is Harry Styles een soort god die niks fout kan doen,” vertelt ze. “Als Louis Tomlinson bijvoorbeeld iets doet wat Harry ook heeft gedaan, roepen sommige fans meteen dat Louis Harry nadoet.”

Waarom zou je fan zijn?

Voor Fleur is er een belangrijke reden om zich te binden aan One Direction. “Voor heel veel fans is One Direction echt een veilige plek. Bij de concerten voel je echt dat je helemaal jezelf kan zijn. Er wordt veel met Pride- of BLM-vlaggen gezwaaid, ook door de jongens zelf.”

Amber: “Op de middelbare school was ik niet meteen populair. Toen ik One Direction leerde kennen kwam ik terecht op een ander gedeelte van Twitter. Daar leerde ik heel veel andere fans kennen, met wie ik uiteindelijk naar mijn eerste One Directionconcert ben gegaan.”

In gesprek met deze meiden blijkt dat het fanzijn helemaal niet alleen om de artiest gaat. Natuurlijk zijn ze gek op One Direction en de muziek, maar de acceptatie en de vriendschappen die ontstaan in de community is wat mensen drijft om zoveel voor een artiest over te hebben.

Zou jij deze dingen overhebben voor je favoriete artiest? En daar welke fans ben je nog meer benieuwd? Laat het weten onder deze Instagram-post.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie