3FM nieuws

3voor12: Lucky Fonz III is op zoek naar het sublieme

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Lucky Fonz III is op zoek naar het sublieme

Troubadour Lucky Fonz III heeft al weer zijn zesde album uit. 3voor12 ging drie uur lang met hem in gesprek, over Linde met een E, Arie Boomsma, terrorisme en de kunst van het optreden.

“Je bent helemaal niet naakt!“, klinkt het vanuit de bühne van het kleine amfitheatertje. Luid gelach en gejoel. “Kijk naar me! Hoe naakt kan ik zijn? Nu zal je het krijgen, hoor”, antwoordt een wat slungelige jongen op het podium, om een droevig liedje in te starten over zijn jeugddroom om zeeman te worden. Al gauw ontaardt die in een nachtmerrie, wanneer hij uiteindelijk op zee en gek van de eenzaamheid zijn hondje wil ontdoen van het vel.

In Je Nakie

Die jongen met gitaar is Lucky Fonz III, en het zit zo: vandaag brengt hij zijn zesde album In Je Nakie uit, en dat viert hij op het charmante festival Grasnapolsky op de Veluwe. Een beetje onhandig presenteert hij zich op het podium, maar hij weet dondersgoed wat hij doet. Razendsnel schiet zijn blik langs de gezichten van zijn toehoorders, oogcontact makend met ie-de-reen. En het werkt: op de juiste momenten gaat het publiek – zo’n 500 man – af als een perfecte lachband, om vervolgens bij de intiemere passages weer muisstil toe te kijken.

Een hip meisje vooraan knijpt haar vriendje in de hand, aangeschoten dertigers kijken glimlachend toe en joelen bij elke grap. Lucky Fonz III heeft vandaag iedereen in z’n greep. Tijdens succesnummer 'Ik Heb Een Meisje' trekt hij een jongen – “hallo Robert!” – het podium op die toch al alles meezingt, om het liedje aan zíjn vriendin op te dragen. Om Robert weer charismatisch van het podium te werken zodra hij een beetje vervelend wordt.

Al sinds jaar en dag is Lucky Fonz III de meest ontroerende en vermakelijke troubadour van Nederland, en hij lijkt er alleen maar beter op te worden. “Daar proost ik op!”, grijnst de 34-jarige Otto Wichers – zijn echte naam – een week eerder in de oudste kroeg van Nijmegen: In de Blaauwe Hand. Daar sprak 3voor12 hem over sporttips van Arie Boomsma, huiskamerconcerten met Damien Rice en natuurlijk zijn grote geliefde Linde met een E. Drieënhalf uur in gesprek met de meest romantische troubadour van Nederland: Lucky Fonz III, die net als ieder ander zoekt naar het sublieme. Maar hoe ontstijgt hij het banale?

--> lees het interview op 3voor12

Ster advertentie
Ster advertentie