3FM nieuws

Teken voor Tae Youngs toekomst!

  1. Nieuwschevron right
  2. Teken voor Tae Youngs toekomst!

De examens kunnen jou misschien gestolen worden. Maar wat als je geen examen MAG doen. Het is de harde werkelijkheid voor de 19-jarige vwo'er Tae Young Park. Sinds z'n vijfde, dus veertien jaar, woont hij al in Nederland. Maar na een gezellig voetbalweekend in Londen afgelopen februari, mocht hij -onverwachts- het land niet meer in. En dat betekent dus geen vwo-examen. Nu zit Tae Young in Seoul. Meer dan zonde, zonder diploma mag hij namelijk ook niet in Zuid-Korea studeren. Zijn school en vrienden zetten zich heel hard in om ervoor te zorgen dat Tae Young toch examen kan doen. Al is het in de herkansing. Onder andere met een petitie die ze donderdag aan de demissionair minister van Onderwijs aanbieden. Wij hebben hem al ondertekend. En we hopen jij straks ook!

Tae Youngs tijdelijke verblijfsvergunning was verlopen en niet verlengd. Tae Young heeft daar bezwaar op aangetekend, de zaak loopt nog. Toen hij in februari voor een voetbaluitje naar Londen ging, kon hij dan ook niet bedenken dat hij bij terugkomst Nederland niet meer in zou mogen. 'Zonder verblijfsvergunning wordt Tae Young als illegaal beschouwd en is hij teruggestuurd naar zijn geboorteland', vertelt rector Jan Drentje van het Deltion College in Zwolle.Stille hoop
Ondertussen is Tae Young druk aan het leren voor zijn vwo-examen. 'Ik heb altijd de hoop gehad dat ik voor het begin van de examens terug naar Nederland zou kunnen' vertelt Tae Young aan de telefoon. Dat is niet gelukt, nu gokt hij op de herkansingsperiode. Sinds maart zit hij dagen in de bibliotheek in zijn woonplaats Seoul waar hij met buitenlandse kranten, toegestuurde examenboeken en examensites de examenstof leert. Naar school gaan in Zuid-Korea zit er voor de scholier niet in, daar beheerst hij de taal te weinig voor. En zonder diploma kan hij ook geen kant op: 'Om hier te kunnen studeren, heb ik wel een bewijs nodig dat ik een studie heb afgerond in Nederland.' Tae Young blijft keihard knokken:Herkansing
Rector Drentje heeft al meerdere malen bij de IND een verzoek ingediend om Tae Young toch zijn examen in Nederland te laten maken. Maar tot nu toe zonder resultaat. Zijn vrienden zijn een petitie gestart die ze donderdag aan demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt aanbieden.

Help jij mee om Tae Young zijn vwo-examen te laten maken? De petitie kun je hier ondertekenen. En...hoe meer handtekeningen, hoe meer indruk we maken op de heren en dames in Den Haag!
Ster advertentie
Ster advertentie