3FM nieuws

Diederik Gommers over het vaccin: "Het is een hele mooie techniek"

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers over het vaccin: "Het is een hele mooie techniek"

Op de ochtend van dit gesprek worden de eerste vaccinaties tegen het coronavirus gezet in Nederland. IC-arts Diederik Gommers is één van de eerste die gevaccineerd gaat worden. Genoeg reden voor 3FM-dj Sander Hoogendoorn om hem weer eens op te bellen!

De eerste prik

Diederik heeft zelf de eer om de eerste vaccinatie onder het ziekenhuispersoneel te zetten. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk, vertelt hij: "Je mag eigenlijk overal doorheen prikken, je moet alleen niet tot op het bot komen." Eitje!

Hoe werkt het vaccin?

Diederik legt aan Sander uit hoe het vaccin werkt: "Normaal gesproken is het vaccin een klein stukje van het dode virus. Maar dit nieuwe vaccin is zo mooi gemaakt, dat ze eigenlijk een genetische code overgeven." Dat klinkt naar, maar dat is het niet. Het verandert niks aan je eigen genetische code. "Wat je inspuit, is een soort boodschapper. Die zorgt ervoor dat je eigen lichaam alleen de 'pootjes' van het virus aan gaat maken." Die zijn niet schadelijk, maar zorgen wel dat je lichaam antistoffen tegen het virus aan gaat maken. "Als je dan besmet raakt met het virus, herkent je lichaam meteen die gekke 'pootjes' en daar liggen de antistoffen dan voor klaar. Dan wordt het virus dus gelijk weer afgebroken." Nog meer goed nieuws: dit vaccin werkt ook tegen de nieuwe mutaties van het virus.

Bekijk hier het hele interview:

Ster advertentie
Ster advertentie