3FM nieuws

CD bestaat in oktober dertig jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. CD bestaat in oktober dertig jaar

De CD bestaat in oktober dertig jaar, maar volgens Free Record Shop-directeur Hans Breukhoven heeft de CD zijn beste tijd gehad.

Hans Breukhoven verwacht dat de CD over tien jaar hooguit net zo veel wordt verkocht als de LP nu, meldt ANP. Ook de Britse buren zijn pessimistisch over de toekomst van de CD. Simon Fox, een van de grote bazen van CD-winkelketen HMV, voorspelde eerder al dat het binnen vijf jaar gedaan is met de CD.

CD werd geboren in 1982

De eerste CD's en CD-spelers kwamen in oktober 1982 in Japan op de markt. Een paar maanden later konden ook de mensen in Europa en Amerika muziek luisteren van een CD'tje. "In het begin geloofde ik helemaal niet in het nieuwe muziekproduct. CD's waren veel duurder dan LP's en in het begin werd er alleen klassieke muziek verkocht. Als een popband een nieuwe plaat uitbracht, kwam die eerst op LP en op zijn vroegst drie maanden later op CD," vertelt Hans Breukhoven, "Pas halverwege de jaren '80 werd de prijs van CD's verlaagd van zestig gulden naar veertig gulden."

Games en DVD's meest gewilde producten

Ondanks de twijfels van Hans Breukhoven dook hij bovenop de opkomende muziekvraag en opende zo'n vijfentwintig Free Record Shops. Het concern groeide uit naar meer dan driehonderd zaken. "Dat waren gouden tijden," lacht de platenbaas. In 2012 verkocht de Free Record Shop nog steeds zo'n acht tot tien miljoen CD's per jaar, maar de groei is er af. "Nu zijn games en DVD's mijn meest gewilde producten. De CD-verkoop is nog geen eens de helft van wat hij ooit geweest is. De afgelopen vijf jaar is de omzet met ongeveer zestig procent afgenomen," aldus Hans Breukhoven.

Ster advertentie
Ster advertentie