3FM nieuws

Downloaden in het buitenland kan je duur komen te staan

  1. Nieuwschevron right
  2. Downloaden in het buitenland kan je duur komen te staan

Tijdens je weekendje Berlijn toch nog even de laatste aflevering van Game of Thrones kijken? Of even een filmpje pakken vanuit je Keulse AirBnB-bed op Popcorn Time? Uitkijken geblazen, want voor je het weet heb je een dikke boete te pakken.

Duitse bedrijven zijn actief op zoek naar downloaders, die soms rekeningen van 1000 euro in de bus krijgen. We spraken met Bertus Bouwman, die het overkwam, en advocaat Joran Spauwen, die je kan vertellen hoe je zo'n boete moet aanpakken.

ANWB waarschuwt voor illegaal downloaden

De ANWB waarschuwt er al voor: als je de grens over gaat, kan illegaal downloaden je duur komen te staan. Het overkwam Bertus, die nu al enige tijd in Duitsland woont. De overheid is daar behoorlijk streng op illegale downloaders: "Als je niet uitkijkt krijg je flinke advocatenkantoren achter je aan." Zelf had Bertus niets gedaan, maar zijn huisgenoot dacht even een filmpje te kunnen binnen hengelen.

Bertus: "Ik ben hoofdhuurder van het huis en dus staat de internetverbinding op mijn naam. Die advocatenkantoren speuren actief naar IP-adressen dus dan krijg je een brief op jouw naam, dat jij iets gedownload hebt. Ik wist van niks, dus ik vroeg het aan mijn huisgenoot en toen hadden we de schuldige gevonden."

Wat moet je met zo'n brief?

Advocaat Joran Spauwen is bekend met het probleem: "Wij krijgen zelf als advocatenkantoor vaak ook vragen van mensen die een tijdje in het buitenland gewoond hebben of op bezoek zijn geweest en geconfronteerd worden met een dergelijke brief. Die willen dan graag weten wat ze moeten doen, want het is een hoog bedrag, het is juridische taal en je weet niet welke kant je op moet."

Meer weten over de consequenties en wat je moet doen als het je overkomt? Lees op 3voor12 het hele verhaal.

Ster advertentie
Ster advertentie