3FM nieuws

Achter de schermen bij HAEVN

  1. Nieuwschevron right
  2. Achter de schermen bij HAEVN

Van reclamemuziek voor Volvo en BMW naar een uitverkocht Paradiso. Wat maakt HAEVN zo succesvol? Chelsea Hofland liep met het 3FM Serious Talent mee.

Door: Chelsea Hofland

HAEVN kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Jorrit en Marijn. Marijn werkte als copywriter in de reclamewereld en Jorrit produceerde filmmuziek. Jorrit had een stem nodig voor een filmproject en Marijn werd aan hem voorgesteld. Het klikte enorm, zowel persoonlijk als professioneel, en nadat drummer David en gitarist Tom zich bij de mannen voegden was HAEVN geboren: een combinatie van het dromerige heaven en de veilige thuishaven haven.

"Marijns stem is gewoon een ontzettend fluwelen handschoentje zeg ik altijd. Daar moet je heel veel fluweel omheen bouwen." - Jorrit

In oktober 2015 werd HAEVN uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Het gaat hard met het viertal, maar ondanks het succes blijft de jonge band bescheiden. Die bescheidenheid waarmee ze hun muziek presenteren is één van de belangrijkste eigenschappen van de mannen: het houdt hen in balans en zorgt ervoor dat ze de roem die op de loer ligt met een korreltje zout nemen. Het gaat hen om de muziek en de emotie daarvan. Image is niet in beeld bij de jongens.

"Muziek schrijven en opnemen die heel dicht bij ons staat zonder al te veel concessies te doen aan wat 'de radio' of de muziekmarkt van ons verwacht, maar binnen deze eigen identiteit toch een groot publiek bereiken. Dat is wat we willen. Veel exposure terwijl je dicht bij jezelf blijft. Dat is ultiem.Om dat uiteindelijk te kunnen spelen op sfeervolle intieme podia met enthousiaste en emotionele mensen is een droom die langzaam in vervulling lijkt te gaan!" - HAEVN

Ze maken muziek vanuit hun passie. Niets meer, niets minder. Dat uit zich op het podium, als elk lid van de band zich meebeweegt met elkaars geluid en zanger Marijn zijn ogen dichtknijpt om helemaal in het moment op te gaan. De set varieert van het intieme melancholische tot de bekende synths met een totaal eigen sound.

Stelen van Pat Smiths gin

De band is een georganiseerde chaos. Mixen van persoonlijkheden zorgen ervoor dat HAEVN zo goed functioneert. Gevuld met bijvoorbeeld de heel bewuste en rustige zanger Marijn met als contrast toetsenist Jorrit die zich de vrijheid eigen maakt en grapt om stiekem de gin van collega Pat Smith mee te nemen. Sssshh... What happens in Paradiso...

Veeleisend

De muzikanten eisen perfectie, ondanks dat ze nog maar net in de muziekwereld komen kijken. Misschien wel juíst omdat ze net hun hoofd de hoek om steken. De soundcheck duurt langer dan de live-set zelf, want er mag geen toontje of tikje verkeerd geplaatst zijn: dan zul je dat zien aan het gezicht van frontman Marijn. Ze blijven kritisch op hun eigen werk en daardoor ontwikkelt de band zich continu.

"We repeteren en zorgen dat we genoeg tijd hebben om een goede soundcheck te doen. Dat is voor ons erg belangrijk omdat we niet het standaard, bas-, drum-, gitaarbandje zijn. Alle geluiden die we spelen moeten eerst per zaal getest worden en goed in balans zijn. Als je als band vol gas vooruit gaat dan is dat een eenduidige energie - bij ons zit de kracht vaak in de verstilling, de balans en subtiliteit van de kleine elementen. Ondanks dat we goed repeteren kun je je nooit goed voorbereiden op een hele volle zaal. Je kunt alleen maar beter worden door echt concerten te spelen." - HAEVN

Ze hebben alles wat ze nu bezitten opgebouwd vanuit het niets en het werkt. Volvo en BMW kwamen ze op het spoor en vroegen Jorrit en Marijn of ze hun muziek mochten gebruiken in de reclames. 'Where The Heart Is' werd een dertig-seconden-preview voor Volvo, maar de band besloot het nummer later helemaal uit te brengen.

Niet veel later sloegen ook Giel en De Wereld Draait Door hun slag. Giel sleepte meteen een radioprimeurtje in de wacht.

Hun eerste show volgde, tijdens de Popronde.

"Onze eerste show was in een hostel in Nijmegen -de eerste show van de Popronde- en het stond helemaal vol. Het leek alsof we daar samen met het publiek voelden dat het onze eerste show was. Een hele mooie ervaring om nooit te vergeten." - HAEVN

Pat Smith zag ook wat in het getalenteerde viertal en haalde de jongens naar Paradiso om zijn voorprogramma te doen op 15 december. Het voorprogramma van Pat is nog maar het begin voor de mannen. Ze hebben singles opgenomen in Londen en reisden met de Popronde het hele land door. De mooiste plek waar ze zijn geweest is in Frankrijk.

"We zijn van de zomer naar Frankrijk gegaan om muziek te schrijven. Het was een mooie, oude boerderij waar we echt de rust en bezinning voelen om tot muziek te komen. De plek beïnvloedt heel erg wat je maakt. De oorverdovende, zomerse krekels zijn nog steeds te horen op de opnamen die we daar gemaakt hebben. We hopen nog op heel veel mooie plekken te mogen bezoeken en zullen dat ook zeker heel bewust opzoeken in ons schrijfproces." - HAEVN

Na hun optreden in Paradiso vragen we hoe ze het zelf vonden: optreden in de poptempel van Nederland.

"Het was echt een leuk optreden in een hele mooie zaal en ondanks dat het lekker druk was, heerste er een intieme sfeer waarbij de hele zaal bij de muziek betrokken leek te zijn." - HAEVN

Dan is het tijd om in het rookhok wat stoom af te blazen. Gesprekken over John Mayer en Kanye West volgen. Maar door wie is HAEVN eigenlijk geïnspireerd?

"De inspiratie komt uit meerdere hoeken. Aan de ene kant door bands als Patrick Watson, Bon Iver, James Vincent McMorrow maar ook Aurora, The XX, London Grammar en de andere kant door filmcomponisiten als Thomas Newman, Hans Zimmer." - HAEVN

3FM Serious Request

(Fotograaf: Ferdy Damman)

HAEVN heeft er sinds het eerste radio-optreden bij Giel een fan bij. Giel, Domien en Paul nodigden de band uit voor een optreden in het Glazen Huis tijdens 3FM Serious Request 2015. Dat bewijst maar weer hun kunnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het HAEVN-effect

HAEVN is op weg om van 2016 hún jaar te maken. Zo spelen ze dit jaar een eigen show in Paradiso en die is nu al uitverkocht. Hoe kan dat? Het antwoord is simpel: een show als deze neerzetten. Zodra de eerste tonen van 'Finding Out More' door de Nederlandse poptempel galmen raakt het publiek bijna in trans van het talent van dit viertal. Compleet meegevoerd op emotie, staat het publiek te kijken. Dat is het HAEVN-effect.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bejaarde HAEVN...

Als ze rond de zestig zijn en onder de rimpels zitten, willen ze nog een keer door 3FM geïnterviewd worden. Het lijkt David namelijk wel wat om de diepte in te gaan, wanneer zowel hij als de interviewer alles weten over de muziekwereld. Tot die tijd kun je genieten van 'Where The Heart Is' en 'Finding Out More'. En wie weet binnenkort van nieuw materiaal... ;)

Heb je even voor HAEVN? Je kan twee kaarten winnen voor hun eigen clubtour!

>> Check hier hoe je kaarten kunt winnen

Ster advertentie
Ster advertentie