3FM nieuws

3FM kiest: de highlights van 1975-1985

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM kiest: de highlights van 1975-1985

Klassiekers, hits en all-time favorites. Ook het tweede decennium van 3FM heeft een eigen playlist!

(Beluister de lijst ook op Spotify)

Staan de partyhoedjes, toeters en gebakjes bij jou al klaar? 3FM bestaat bijna 50 jaar en dat gaan we groots vieren door voor Pampus te liggen, van 1 tot en met 4 oktober. Het eiland is open voor bezoekers, dus je kunt mee komen feesten. Hollandse gezelligheid met een tikkie rock 'n roll.

>> Claim hier je gratis ticket naar Pampus

>> De 3FM playlist van 1965-1975
>> De 3FM playlist van 1985-1995
>> De 3FM playlist van 1995-2005
>> De 3FM Playlist van 2005-2015

Om goed in de feeststemming te komen heeft 3FM een playlist samengesteld met alle classics uit de periode 1975-1985, de tweede uit een serie van vijf. We beginnen bij het begin van 3FM en eindigen in 2015! Er zit van alles tussen: Troetelschijven (de toenmalige Megahits), doorbraaksingles, hier en daar een radiohitje en de DJ-favorites uit die tijd. We bieden je ook gelijk wat leesvoer, met vijf nummers uit de playlist waar een verhaal achter zit:

1. AC/DC - 'Whole Lotta Rosie'

Bon Scott, AC/DC's frontman van 1974-1980, had een voorliefde voor de wat vollere vrouw. Gitarist Malcolm Young verklapte in 1976 dat de inspiratie voor 'Whole Lotta Rosie' uit Australië komt. Na afloop van een concert down under, stapte er een enorm grote vrouw op de band af met de woorden "Wie wil?". Classy. Bon was 'te bang om te weigeren' en ging met de vrouw mee. Nadat de daad achter de rug was belde de vrouw, 'Big Bertha', een vriendin op om te melden dat dit haar 37e verovering was deze maand. Die rock 'n roll gekkies ook.

2. Duran Duran - 'The Reflex'

The reflex is an only child he's waiting by the park
The reflex is in charge of finding treasure in the dark
And watching over lucky clover isn't that bizarre
Every little thing the reflex does
Leaves you answered with a question mark

Met dit soort teksten lijkt deze track van Duran Duran een diepe betekenis te hebben, maar niets is minder waar. Het gaat helemaal nergens over. Leadzanger Simon Le Bon gaf zelf toe dat hij geen idee heeft waar hij over zingt, en dat Duran Duran de track heeft opgenomen met een paar flessen wijn achter de kiezen. Pas toen Nile Rodgers het nummer opnieuw mixte vonden ze 'The Reflex' geschikt als single. Nog een fun fact: Duran Duran's 'A View To A Kill' is de enige Bond-titelsong die het ooit tot de nummer één positie schopte in de Amerikaanse charts.

3. Phil Collins - 'In The Air Tonight'

Phil Collins schreef dit nummer over de woede die hij voelde na de scheiding van zijn eerste vrouw, waarvan hij kapot was. Hij verliet Genesis zelfs tijdelijk om ermee om te leren gaan! Toch was deze uitleg blijkbaar te gewoontjes voor het grote publiek, want er zijn drie hardnekkige Broodje Aap-verhalen die de betekenis van het nummer anders uitleggen. Lees en huiver:

1. Collins zag een man verdrinken die zijn vrouw misbruikte.
2. Collins zag toen hij klein was een man die iemand anders liet verdrinken, maar was te ver weg om het slachtoffer te helpen.
3. Collins zag toen hij klein was een man die iemand anders liet verdrinken, huurde een privédetective in om hem te vinden en nodigde hem uit voor een concert. Hij zong toen 'In The Air Tonight' met een spotlight op die man gericht.

Gelukkig zijn alle drie de varianten écht... nep. Phil Collins meldde later dat het 'drowning' in de tekst symbolische beeldspraak was. Als compensatie voor alle nare verhalen krijg je nu een puppy die het nummer meedrumt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Doe Maar - 'Sinds Een Dag Of Twee (32 Jaar)'

Punk, een mooie dosis reggae en een vleugje ska, gecombineerd tot Nederpop: dat kan alleen maar Doe Maar zijn. De band was ongelofelijk populair, tot flauwvallende meisjes in de concertzalen aan toe, maar ging uiteindelijk ten onder aan de discrepantie tussen hun muziek, de teksten en het publiek waar ze voor zongen. Toen 'Sinds Een Dag Of Twee' in eerste instantie niet erg populair was, veranderde de band op aanraden van Frits Spits de titel naar '32 Jaar'. 'Sinds Een Dag Of Twee' een echte klassieker die een mooi, prominent plekje in de playlist verdient.

5. New Order - 'Blue Monday'

New Order's 'Blue Monday' moet toch wel een van de meest herkenbare geluiden uit de eighties zijn. Synthesizer technologie was in dit decennium nogal ingewikkeld (en duur), en zanger Bernard Sumner wilde een combinatie van synths en drum maken die nog niet bestond. Dus wat doe je dan? Dan bouw je die technologie gewoon lekker zelf. Hij huurde een wetenschapper in, programmeerde de machine en the rest is history. De single werd met meer dan drie miljoen verkochte exemplaren de best verkopende 12" ooit.

Je denkt dat dit een mooi bedrag zou opleveren voor New Order, maar de band verloor eigenlijk geld bij elke plaat die over de toonbank ging. De sleeve, hieronder te zien, lijkt op een floppy disk en had een ingewikkeld productieproces. Het kostte £1.10 om te maken, terwijl de single verkocht werd voor slechts £1.

Ster advertentie
Ster advertentie