3FM nieuws

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal: "Wij zetten een echte boerin hoog op de lijst"

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal: "Wij zetten een echte boerin hoog op de lijst"

Over minder dan drie weken gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Daarom hoor je de komende dagen verschillende lijsttrekkers in Rob & Wijnand en de Ochtendshow. Vanochtend kwam de nieuwe lijsttrekker van het CDA, Henri Bontenbal, langs bij Rob en Wijnand.

CDA

Ook het CDA heeft deze verkiezingen een nieuwe partijleider naar voren geschoven, niemand minder dan de rasechte Rotterdammer Henri Bontenbal. Hij is pas twee jaar geleden als kamerlid geïnstalleerd in de Tweede kamer maar heeft het nu al als lijsttrekker geschopt. Henri Bontenbal heeft werk aan de winkel, zijn partij staat namelijk historisch laag in de peilingen. Krijgt hij het voor elkaar om zijn partij weer de goeie kant op te duwen?

Elke politicus die te gast is bij 3FM, wordt gevraagd om een eigen nieuwtje mee te nemen wat hem of haar is opgevallen in de krant. Henri vertelde over het nieuws dat er een kleine kernreactor in Mol, België wordt ontwikkeld. Met zijn partij is hij voor het installeren van kerncentrales in Nederland.

Henri: "Ik zou tegen mijn lieve vrienden van GroenLinks/PvdA willen zeggen, kijk naar de overburen en de buren in Finland want die gaan met kernenergie aan de slag." Verder vroeg Rob hoe een modulaire kerncentrale eruit zou komen te zien. Bontenbal: "Het is eigenlijk een verzamelnaam voor heel veel soorten kernreactoren die erg klein zijn, zodat ze in de fabriek gebouwd kunnen worden en ergens anders in elkaar gezet kan worden."

Bekijk hier het fragment met Henri Bontenbal:

'De Kieslijst'

In het item 'De Kieslijst' zijn vragen gebundeld van luisteraars om te stellen aan de lijsttrekkers. De lijst bestaat uit 33 vragen die alle kanten op gaan, van politiek-inhoudelijke stellingen tot wat voor snack de politicus in de snackbar zou zijn.

Henri Bontenbal ging vanochtend voor de makkelijke weg en koos nummers 1, 2 en 3 van 'De Kieslijst'. Vraag nummer 2 was van luisteraar Patrick: "Ik heb de boerderij van mijn vader overgenomen. Vroeger stemde iedereen hier op het CDA, maar het vertrouwen is weg. Jullie beloven in jullie partijprogramma minder regeltjes en rompslomp voor de boeren. Hoe denken jullie het vertrouwen weer terug te winnen?" Henri grapte meteen dat hij liever een ander nummer had willen kiezen, maar daarna ging hij inhoudelijk in op de vraag. Henri: "Het eerlijke antwoord is dat het helaas een tijd lange tijd gaat duren. Als CDA ben je een partij die de regering had kunnen controleren."

Op de vraag van Wijnand wat het CDA nu gaat doen om dat vertrouwen terug te winnen antwoordde Henri het volgende: "We hebben al één stap gezet door een boerin op plek 2 te zetten van onze kieslijst, iemand die er echt verstand van heeft. Daarnaast hebben we de afgelopen tijd het platteland verwaarloost, dat kan je het CDA kwalijk nemen. Er komen nu veel partijen op die gouden bergen beloven, maar wij hebben een verleden van 150 jaar te verdedigen."

Kijk hier het hele fragment terug:

Ster advertentie
Ster advertentie