3FM nieuws
NTR

Zolang Het Nodig Is: eenmansdemonstraties tegen racisme op de Dam

  1. Nieuwschevron right
  2. Zolang Het Nodig Is: eenmansdemonstraties tegen racisme op de Dam

Elke dag, tussen 09:00 en 17:00, staat er iemand op de Dam in Amsterdam te demonstreren. Alleen, met het bord 'Zolang er systemisch racisme is, staat hier iemand'. In Vera On Track hoorde je een reportage over dit initiatief.

Zolang het nodig is

De actie is opgezet in juni, nadat de dood van George Floyd tot wereldwijde verontwaardiging en demonstraties leidde. Sinds 12 juni wisselen mensen elkaar elk uur af om de demonstratie te laten voortduren. Waarom? "We doen dit om het collectieve bewustzijn blijvend te vergroten. Ook in Nederland is dit aan de orde en dat moet veranderen. Deze actie duurt zolang het nodig is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Gesprek

3FM-dj Vera Siemons vertrok naar de Dam om te spreken met een aantal actievoerders. Waarom staan zij hier? Michelle zag een foto van haar buurvrouw die eerder meedeed aan het initiatief. Ze vond het een goede manier om hier aandacht aan te besteden in de coronatijd: gewoon in je eentje, maar wel zichtbaar. Wat krijg je terug van mensen als je daar zo staat, op de Dam? Vera vroeg het haar.

Michelle: "Ik had niet verwacht dat zoveel mensen iets tegen me zouden zeggen! Een vrouw kwam best boos naar me toe, ze wilde me vertellen waarom hier géén systemisch racisme is. Die krijg je niet overtuigd. Maar er kwamen ook mensen die vroegen wat het inhield, wilden delen wat zij vonden of die vragen stelden. Sommigen steken een duimpje op of maakten foto's."

Annabelle is theaterstudent, haar leraar deelde Zolang Het Nodig Is met zijn studenten. "Ik vind het jammer dat de grote protesten niet vaker gedaan kunnen worden nu, maar op deze manier besteed je er ook veel aandacht aan. Iedereen die langskomt, krijgt mee dat er mensen zijn die protesteren. Ik vind het belangrijk dat mensen dat zien en horen, ook nadat het 'trending' was. Het is iets dat dagelijks speelt, dus moet er ook dagelijks iemand voor staan."

Verandering

Ook Rondé-frontvrouw Rikki Borgelt stond deze maand met het bord op de Dam. "Het was hartverwarmend om open gesprekken te hebben met voorbijgangers. Het voelt goed om daar voor verandering te staan. Die verandering is nodig, het duurt al veel te lang." Wil je zelf ook een uur demonstreren? Kijk dan hier voor meer informatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer lezen? Dat kan op 3FM.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie