3FM nieuws

Omzet Nederlandse dance stijgt

  1. Nieuwschevron right
  2. Omzet Nederlandse dance stijgt

Nederlandse DJ's worden op handen gedragen in het buitenland en zijn een belangrijk exportproduct.

Trance DJ's als Armin van Buuren en Tiësto zijn al jarenlang gevestige namen in het buitenland. Maar de Nederlandse dancescene wordt steeds diverser. Naast trance, slaan Nederlandse hardstyle-, minimal en housemuziek ook steeds meer aan.

Documentaire Dutch Influence

De Nederlandse dance is zo divers omdat Nederlandse jongeren al vroeg beginnen met draaien. "Door DJ's als Tiësto, Armin van Buuren en Afrojack komen jongeren al vroeg in aanraking met dance. Ze willen geen brandweerman worden, maar DJ," vertelt FunX-DJ Hatim El Khatib. Hij besloot een documentaire te maken over de Nederlandse dance: Dutch Influence. De documentaire gaat over het succes van de Nederlandse DJ's in het buitenland en gaat woensdag 17 oktober tijdens ADE in première.

Omzet Nederlandse dance stijgt

De omzet van de Nederlandse dance-industrie is in de afgelopen tien jaar met ruim twintig procent gestegen. Er ging vorig jaar ruim 586 miljoen euro om in de sector. Dat hebben adviesbureau Evar en muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra berekend. Het aantal grote evenementen neemt fors toe. De omzet van evenementen met meer dan 3000 bezoekers steeg in tien jaar met bijna zeventig procent.

Afrojack wint MTV Best Dutch Act Award 2012

DJ Afrojack is maandag 15 oktober door MTV uitgeroepen tot beste Nederlandse act. DJ's uit Nederland verdienden in 2011 iets meer dan 53 miljoen euro met optredens in het buitenland.

>> Lees meer op NOSop3: Nederland Danceland: hoe komt dat?
>> Lees meer op NOS: Omzet Nederlandse dance stijgt

Ster advertentie
Ster advertentie