3FM nieuws

Het dodelijke drama bij het festival van Travis Scott: wat ging er mis?

  1. Nieuwschevron right
  2. Het dodelijke drama bij het festival van Travis Scott: wat ging er mis?

Ten minste acht mensen kwamen afgelopen vrijdag om het leven door verdrukking bij Het Astroworld Festival van Travis Scott, tijdens zijn optreden. In aflevering 95 van De Machine proberen Atze de Vrieze en Niels Aalberts te achterhalen wat er precies misging tijdens het festival in Houston.

#95: Het drama van Astroworld

Astroworld Festival

Het Astroworld Festival staat bekend om de heftige en fysieke aard, in het promotiefilmpje van Astroworld is een extreme moshpit the zien en Travis Scott tweette op voorhand: "The wildest ones are going to sneak in". Het geeft een beetje aan dat het festival niet zomaar een festival is. "Astroworld is eigenlijk net als de hardcore rockconcerten waarbij de crowd heel wild is," aldus Atze de Vrieze.

Wat er misging

Het was dus, zoals verwacht, een wild publiek. Net als bij de hardcore rockconcerten, zweepte Travis Scott het publiek enorm op. Hierdoor kwam er een stroom van mensen op gang die plotseling richting het podium bewogen. Toch ging er veel meer mis dan alleen de duw en trek-beweging. Zo bleek volgens Niels Aalberts uit getuigenverklaringen op YouTube en TikTok dat medisch personeel totaal niet goed voorbereid was op de enorme mensenmassa. Aalberts: "Eigenlijk ging alles mis wat er mis kon gaan."

Crowd controle

Bij elk concert of festival is het belangrijk om de veiligheid van de toeschouwers te waarborgen. Dit kan op twee manieren. In de aflevering van De Machine spraken de heren met Clayton McKenzie, een van de beste op het gebied van crowd controle in Nederland.

Hij vertelt hoe op het begin van het festival al duidelijk werd dat de constructie van de hekken er niet stevig uit zien. De VIP barrière was in de ochtend al doorbroken: "Je ziet dan al dat daar iets is gebouwd wat niet stevig genoeg is. Je moet iets stevigs maken waar mensen niet zomaar doorheen kunnen."

Daarnaast benoemt McKenzie het nadeel van het gebruiken van een rechte barrière, doordat het met enorm veel mensen erachter de druk ertegen opbouwt, waardoor men juist in de verdrukking komt tegen de barrière.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Even over iets anders. Wist je het al? Dit jaar komt het Glazen Huis weer terug.

3FM Serious Request 2022

3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou geld in voor Het Vergeten Kind. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis in Amersfoort bij De Nieuwe Stad. 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen zetten zich een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor de 100.000 vergeten kinderen van ons land.

Vraag een plaat aan, doneer of kom in actie. 3FM Serious Request is te volgen op NPO 3FM en de online kanalen van de zender, 24 uur per dag op televisie op NPO 1 extra en via dagelijkse updates op NPO 1 en NPO 3. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

Vraag een plaat aan!

Doneer

Kom In Actie

Over Het Vergeten Kind


Ster advertentie
Ster advertentie