3FM nieuws

Nederlandse jongeren positiever dan Europese leeftijdsgenoten

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse jongeren positiever dan Europese leeftijdsgenoten

We vinden ons leventje best prima blijkt uit Generation What?, een onderzoek onder 250.000 Europeanen tussen de 18 en 34 jaar.

Generation What?

Nederlandse jongeren staan positief in het leven. YES! Tweederde van de Nederlandse jongeren vindt dat ondanks de krediet-, klimaat- en vluchtelingencrisis hun toekomst er minstens net zo rooskleurig uitziet als die van hun ouders. In andere Europese landen zijn jongeren daar somberder over.

Steentje bijdragen

Dit heerlijke optimisme zorgt er wel voor dat wij, Nederlandse jongeren, een minder grote drang hebben om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Vooral de politiek kan rekenen op grote onverschilligheid in vergelijking met Europese leeftijdsgenoten. Hmm...

Vertrouwen

We blijken veel vertrouwen te hebben in instituties, politici, het leger, de politie en de rechtsstaat. Dit zou wel eens kunnen verklaren waarom wij niet zo drang voelen tot verandering.

Verschil tussen laag- en hoogopgeleid

Wat interessant is, is dat als je inzoomt op de onderlinge verschillen in Nederland laag- en hoogopgeleiden jongeren sterk gepolariseerd zijn. De tweedeling is zelfs het grootste van heel Europa. En dat is niet iets om trots op te zijn. Laagopgeleiden blijken een veel grotere drang naar verandering te hebben dan hoogopgeleiden. Zij geven ook aan sneller mee te doen aan een opstand tegen de generatie die de macht in handen heeft.

Moederskindjes

Tenslotte voelen we ons vergeleken met Europese leeftijdsgenoten minder geroepen om actief in opstand te komen tegen 'de generatie die nu de macht in handen heeft'. Dit is deels te verklaren door de sterke band die we hebben met deze generatie: onze ouders! Wij onderscheiden ons in Europa door een opvallend vertrouwelijke band te hebben met pap en mam. Zo is bijvoorbeeld 67% van de Nederlandse jongeren Facebook-vrienden met hun ouders, ten opzichte van 42% in de rest van Europa. Good to know, good to know.

Meer over Generation What?

Voor het onderzoek Generation What? zijn in opdracht van de European Broadcasting Union (EBU) 250.000 jonge Europeanen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar ondervraagd over thema's als politiek, seks en de toekomst. BNN voerde het onderzoek van april tot september 2016 uit onder meer dan 12.000 Nederlandse jongvolwassenen.

Download hierrr het hele rapport voor veel meer cijfertjes en info

Ster advertentie
Ster advertentie