3FM nieuws

De zeemansverhalen van 3FM DJ Anoûl

  1. Nieuwschevron right
  2. De zeemansverhalen van 3FM DJ Anoûl

3FM-nachttalent Anoûl Hendriks voer van Rotterdam naar Noorwegen om onderzoek te doen naar plastic in de oceaan. Klinkt saai, was het niet. Check hier zijn reisverslag.

Een tijd terug belde 3FM DJ Anoûl met een luisteraar over vervuiling van het klimaat. Niet lang daarna ontving hij een mail van een jonge groep zeilers die van Rotterdam naar Noorwegen zouden gaan zeilen om onderzoek te doen naar microplastic in de oceaan. Vissen eten dat plastic op, en zo komt dat weer in het eten van jou en mij terecht. Lang verhaal kort: Anoûl werd gevraagd of hij mee wilde varen naar Noorwegen, daar zei hij ja op en vorige week stapte hij aan boord. Bekijk hier het fotoverslag van zijn boottocht.

Anoûl: "Bijna niks op de boot bestond uit plastic. Dat paste natuurlijk mega goed bij ons doel om het gebruik van plastic terug te dringen in de wereld! Zo poetste ik mijn tanden de volle 5 dagen lang met een bamboe-tandenborstel (waar mijn tandvlees me nog steeds niet dankbaar voor is) & dronk ik water uit een bidon die gemaakt is van maïs-suiker. Bizar!"

"Tijdens mijn dagen op de boot was er één duidelijk doel: plastic vissen. Met een speciaal net viste we iedere dag naar microplastic in het water. Zó klein dat het alleen te zien is met een microscoop! Om te meten hoéveel plastic we vonden op hoéveel water werd er dit ‘ding’ aan boord genomen: een oude water meter uit het jaar 0. Piraten hadden dit vroeger ook al! Een schroef in het water draait rond & laat zien hoeveel water je passeert."

"Slapen op de boot was niet altijd een succes. De golven van de zee wiegen je makkelijk in slaap na een dag plastic vissen. Maar de ochtenden zijn hels. Door de golven wordt je kotsmisselijk wakker en zoek je zo snel mogelijk de frisse lucht op."

"Arrrr! Hijs de zeilen! Wat een klere-werk. Met man en macht trek je aan touwen, wordt er geschreeuwd naar je als broekie, maar doe je het echt ergens voor. Als de zeilen strak hangen is de boot stabiel en scheelt het flink wat zeeziekte. Ook varen we hierdoor sneller en het ziet er zoveel machtiger uit dan een motortje aan de achterkant..."

"Water dat bijna tot boven de raampjes uitkomt. Ordinary day at the office!"

"Strak radio maken heb ik inmiddels aardig onder de knie, maar constant een boot strak houden is nieuw. Héél nieuw. Zweten gebeurde echt op dit moment. “Anoûl! Los nu! Ja, nee die andere! *$@#(*!”

"‘Duurzaamheid’ was een woord dat ook vaak viel in onze kajuiten. Daarom besloten we op een middag om zelf onze deodorant te gaan maken. Van soda naar olijfolie & een vleugje Japanse thee. Van mijn 3FM collega’s heb ik nog geen reacties op mijn nieuwe odeur, maar dat kan ook een goed ding zijn. Toch? Toch?!

"Een dagvangst! Geen vis bij ons, maar een pot vol microplastic. We konden niet wachten deze pot te checken onder de microscoop!"

"Land! Heerlijk. Bij aankomst in Noorwegen mocht ik gelijk aan de bak om op te ruimen. Op zee liet ik namelijk een groot stuk plastic in zee donderen (beelden volgen), daarom besloot ik dit ‘strand’ plastic vrij te maken!"

"Een beeld dat alles zegt. Zelfs de kust ligt vol plastic. Een druppel op een gloeiende plaat, maar dit strand is nu tenminste schoon. Nog een miljoen te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie