3FM nieuws

Chvrches spreekt zich uit tegen online vrouwenhaat

  1. Nieuwschevron right
  2. Chvrches spreekt zich uit tegen online vrouwenhaat

Chvrches-frontvrouw Lauren Mayberry vindt het onacceptabel dat ze op internet allerlei grove vrouwonvriendelijk opmerkingen naar haar hoofd geslingerd krijgt.

Lauren Mayberry, van de Schotse electropopband Chvrches, heeft een blog voor The Guardian geschreven waarin ze laat weten dat ze de vrouwenhaat op internet niet accepteert. Ze schreef het stuk naar aanleiding van haar eigen ervaringen.

Chrvrches heeft veel te danken aan internet

Chvrches heeft zijn succes voor een groot deel te danken aan het internet, schrijft Lauren. Ze postten hun eerst liedje op een muziekblog. Dat werd opgepikt door andere blogs en op sociale netwerken en zo ging het balletje rollen. Op die manier leerde o.a. Michiel Veenstra ze kennen. De bandleden vinden het daarom belangrijk om via de sociale netwerken persoonlijk in contact te blijven met mensen die om hun band geven, maar dat heeft ook zo zijn nadelen.

Vriendelijk verzoek van Chvrches

Lauren krijgt namelijk heel veel expliciete onzedelijke berichten via de online platformen, meldt ze in het blog. Als reactie zette ze 26 september een screenshot van een van de berichten op Facebook, met het verzoek om dit soort dingen niet meer te sturen. Vol verbazing zag Lauren hoe veel reacties er op de post kwamen.

Vrouwonvriendelijke opmerkingen

De reacties waren uiteenlopend van steunbetuigingen tot zeer gemene en expliciete geweldadige en zeer vrouwonvriendelijk posts zoals: "I have your address and I will come round to your house and give u anal and you will love it you twat lol" en "Act like a slut, getting treated like a sluy [sic]" en "It's just one of those things you'll need to learn to deal with. If you're easily offended, then maybe the music industry isn't for you"

Lauren wil discussie starten

Het waren deze schokkende reacties die haar ertoe zette om een uitgebreid blog te schrijven waarin ze duidelijk maakt dat ze het onzin vindt dat vrouwen dit soort opmerkingen maar moeten pikken. Lauren wil niet zielig doen, maar juist een discussie aanzwengelen. Het idee dat dit soort gedrag online maar moet kunnen, daar moet verandering in komen.

>> Lees hier Lauren hele blog

Ster advertentie
Ster advertentie