3FM nieuws

Slim, slimmer, slimst: artiesten met een diploma

  1. Nieuwschevron right
  2. Slim, slimmer, slimst: artiesten met een diploma

"Doctor Ed Sheeran, I presume?" Ja, de gevierde zanger heeft een ere-doctoraat ontvangen van een Britse universiteit. En hij is lang niet de enige knappe kop in de hoge school van de muziekbizz.

(Foto: NY Daily News)

Vier Brit Awards, zes Grammy nominaties en twee platen die meerdere keren platinum gingen... Ed Sheeran weet van geen ophouden. Sinds deze week mag Ed zich ook officieel Dr. Sheeran noemen, want hij heeft een ere-doctoraat ontvangen van de University Campus Suffolk in Engeland.

Hij kreeg dit voor zijn bijdrages aan de muziekindustrie, en Ed is niet de eerste die dit eerbetoon krijgt: onder andere Michael Jackson en U2's Bono en The Edge ontvingen al een ere-doctoraat om dezelfde reden. Het staat The Edge nog best goed ook, zo'n graduation cap...

(Foto: Rolling Stone)

Nu blijft dit natuurlijk een ere-doctoraat waarvoor de mannen niet echt vakken hoefden te volgen. Er zijn ook genoeg artiesten die wél hard hebben geblokt om zelf een universiteitsdiploma te behalen. Altijd handig, zo'n plan B: mocht de muziekcarrière in het slop raken, kan je altijd nog de astrofysica in! Hieronder vind je een paar opvallende prestaties.

1. Coldplay

De heren van Coldplay kunnen niet alleen liedjes maken over gele sterren die speciaal voor jou schijnen, maar ze weten er ook daadwerkelijk iets vanaf! Althans, dit geldt voor gitarist Jonny Buckland: hij studeerde astronomie en wiskunde (komt daar die X&Y albumtitel vandaan?). Drummer Will Champion sleepte zijn diploma binnen in het veld van gedragswetenschappen, en frontman Chris Martin studeerde cum laude af in Grieks en Latijn. Slim bandje!

2. John Legend

John Legend behaalde zijn bul in Engelse literatuur en geschiedenis. Hij werd geen docent of auteur, maar koos ervoor om zijn skills te gebruiken voor songwriting. Net als Weezers frontman Rivers Cuomo trouwens, die dezelfde studie met succes afrondde.

(Foto: Rated RNB)

3. Tom Morello

Rage Against The Machine's Tom Morello kan er ook wat van: zijn middelbare school sloot hij al met een acht als gemiddelde, en daarna wist hij door de strenge selectie te komen van de prestigieuze Harvard universiteit. Daar sloot hij met succes een studie sociologie af. Hij is vandaag de dag actief voor politieke doeleinden.

4. Carrie Underwood

Amerikaanse countryzangeres Carrie Underwood kreeg bekendheid door haar winst American Idol in 2005. Daarvoor zat ze volop met haar neus in de studieboeken: Carrie volgde een studie communicatie, maar brak deze af zodat ze mee kon doen aan de populaire zangwedstrijd. Ze keerde daarna wel terug en studeerde af met een negen als eindcijfer. Brainy!

(Foto: JMC)

5. Ludacris

Rapper Ludacris mag dan het woord 'ludicrous' grammaticaal verbouwd hebben tot zijn artiestennaam, maar de beste man heeft een indrukwekkend academisch track record: hij studeerde bedrijfskunde en sloot de opleiding af met een negen. Deze management skills komen goed van pas, Ludacris heeft een eigen platenlabel.

6. Brian May

Er is altijd een baas boven baas. Bovenstaande artiesten behaalden een bachelordiploma, maar Queen's Brian May gaat net even een stap verder. Hij behaalde in de sixties al diploma's met natuurkunde- en wiskundestudies, en was zelfs begonnen aan zijn doctoraat. Toen kwam er alleen een dingetje tussendoor: dat bandje, Queen. Brian stopte met het promoveren en focuste zich op de muziek, maar kreeg na veertig jaar toch weer kriebels om te gaan studeren.

In 2006 behaalde hij dan eindelijk zijn doctoraat in astrofysica, de technische tak van astronomie. Sindsdien mag hij zichzelf Dr. Brian May noemen! Wij doen het hem in ieder geval niet na.

(Foto: Rolling Stone)

7. Dr. Dre

Hoewel songtitels als 'Ed-ucation' anders doen vermoeden, heeft Dr. Dre geen academisch papiertje op zak. Maar met zo'n reputatie, zakenimperium en 'Dr.' in je artiestennaam verdien je op z'n minst een eervolle vermelding aan het eind van deze lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie