3FM nieuws
BNNVARA

Gitaargeluid kan drastisch veranderen in de toekomst door Russische buizenversterkers

foto: 3FM/BNNVARAfoto: 3FM/BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Gitaargeluid kan drastisch veranderen in de toekomst door Russische buizenversterkers

Door de oorlog in Oekraïne zou het zomaar kunnen dat het gitaargeluid in de toekomst gaat veranderen. David Meyer, een journalist van Fortune Magazine, ontdekte dit verhaal. Bepaalde gitaarversterkers zijn buizenversterkers en voor de beste moet je in Rusland zijn. Die geven een bijzonder warme geluid en veel artiesten spelen met buizenversterkers. Waaronder muzikant Thijs Boontjes, die dit nieuws moet horen van 3FM-dj Sander Hoogendoorn tijdens de ochtendshow.


Niet fraai

Er is nog maar 1 fabriek in Rusland die deze buizen maakt met een bepaalde oude techniek. Er zijn veel sancties voor Rusland en dus ook een exportverbod voor deze buizen. Thijs Boontjes zijn gitarist en bassist maken er gebruik van, maar ook zijn orgel zit vol met deze buizen. Deze zijn nu bijna niet meer te koop. Er is nog één andere fabriek in Slowakije die deze buizen maakt, maar die schakelen langzaam over naar digitaal. Volgens Thijs moeten de buizen ook altijd als eerste vervangen worden, omdat ze snel stuk gaan.

"Je wil zeggen dat ik twee jaar niet de bühne op kon, dat ik nu mijn leven eindelijk terug heb en dan vertel je me nu dat er Russische buizen in mijn geliefde instrumenten zitten? Dat is niet fraai." Thijs overweegt ook dan om over te stappen naar digitaal bij het horen van dit nieuws. Ook al is hij een zelfbenoemde 'purist' die het liefst met loodzware spullen het podium op gaat. "Als we daarmee de Russische economie nog harder kunnen treffen, met liefde sta ik dan volgende week met een synthesizer op het podium."

Bekijk hier het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie