3FM nieuws

3FM Serious Request voor Congo

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Serious Request voor Congo
Na het ongelooflijke succes van 3FM Serious Request voor Darfur in 2004 doen 3FM en het Nederlandse Rode Kruis ook dit jaar weer een Serious Request aan de luisteraars.>>UPDATE: De tweede DJ die dit jaar het huis in gaat is bekend! Gerard 'Arbeitsvitaminen' Ekdom zal naast Giel Het Huis gaan bewonen. Samen gaan Giel en Gerard de komende tijd opzoek naar de derde bewoner.

19 tot en met 24 december

Van 19 tot en met 24 december 2005 organiseren wij 3FM Serious Request voor Congo. We hopen dat jullie weer net zo massaal reageren als vorig jaar. 3FM Serious Request voor Darfur trok in 2004 2,5 miljoen luisteraars en meer dan 6 miljoen kijkers. Er werd in totaal € 915.995,- opgehaald. Van dat geld wordt nu een hospitaal in Darfur gebouwd.

Het Glazen huis
Van maandag 19 tot en met zaterdag 24 december zenden we 3FM Serious Request voor Congo uit. Drie DJ’s maken zes dagen lang vanuit het glazen huis in Utrecht 24 uur per dag, non stop, een uniek radioprogramma. Zonder eten! In de week voor Kerst kunnen luisteraars geld bieden op platen, airtime en gesigneerde artikelen van artiesten en bekende Nederlanders. Giel en Gerard zitten in het huis. Samen gaan zij deze weken op zoek naar de derde bewoner.

De situatie in Congo
Dit jaar wordt 3FM Serious Request voor Congo gehouden voor de kinderen in Congo. Dit land verkeert sinds 1994 in grote problemen. Toen zorgde de burgeroorlog in het buurland Rwanda dat er vier miljoen vluchtelingen naar Congo kwamen. In 1998 brak ook in Congo zelf een burgeroorlog uit. Sindsdien kwamen 3,8 miljoen mensen om van de honger, door ziekten of door oorlogsmishandelingen. In Congo ligt het sterftecijfer twee tot drie keer hoger dan wat internationaal als een humanitaire noodsituatie wordt gezien. En nog altijd is het zeer onrustig in de Democratische Republiek Congo.

Kinderen zijn slachtoffer
In het door geweld geteisterde gebied zijn veel kinderen het slachtoffer. Een tekort aan (goed) voedsel en schoon drinkwater, maakt hen extra gevoelig voor ziekten. Kinderen in Congo gaan dood aan iets eenvoudigs als diarree. Daarnaast zijn kinderen ook vaak het slachtoffer van geweld door de rebellen. Verminking en verkrachting komt op grote schaal voor.

(FOTO: Moeder met dochtertje van 2 jaar. Dochtertje is aangevallen door rebellen waardoor ze haar armpje hebben moeten afzetten)

Door de oorlog zijn duizenden mensen in de chaos van de vluchtelingenstroom hun geliefden kwijtgeraakt. Vooral kinderen zijn slachtoffer. Moederziel alleen worden ze opgevangen in kampen, bij vreemden of ze worden gerekruteerd als kindsoldaat. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat de kinderen worden herenigd met familie. Alleen dan hebben ze kans op een toekomst.

Red een kind in Congo
Onder de titel ‘Red een kind in Congo’ willen 3FM en het Rode Kruis zoveel mogelijk geld inzamelen om twee acute problemen aan te pakken: gezondheidszorg en familiehereniging.

1) Gezondheidszorg
Veel slachtoffers van het extreme geweld hebben niet de mogelijkheid om goede gezondheidszorg te ontvangen. In veel gebieden is geen ziekenhuis of de slachtoffers hebben geen geld om de dokter of medicijnen te betalen.

Het Rode Kruis ondersteunt de bevolking door:
• Het uitdelen van medicijnen en alle andere basis gezondheidszorg materiaal (instrumenten, verbandmiddelen, steriele handschoenen, handdoeken, lakens, zeep etc).
• Het geven van training op het gebied van verschillende ziekten, behandeling van verkrachtingsslachtoffers, supervisie en management.
• Het verzorgen van training en opleiding van artsen en chirurgen met een speciale focus op oorlogswonden en trauma’s.

2) Familiehereniging
Het herenigen van kinderen met hun familie is geen eenvoudige taak. De infrastructuur in Congo is in veel regio’s slecht verzorgd. Telefonie en radioverbindingen zijn schaars. Het Rode Kruis heeft in veel gebieden posten waar mensen, die iemand kwijt zijn of iemand zoeken, zich kunnen melden.

(FOTO: Moeder Louise omhelst haar 13 jaar oude zoon Rusina die ze na jaren weer terug ziet. Het Rode Kruis heeft hem terug gevonden en thuis gebracht).

Het Rode Kruis roept mensen via de radio op, en verstuurt papieren ’tracing requests’. Een systeem dat over de hele wereld reikt zorgt dat steeds meer kinderen hun ouders terugvinden. Als een kind gevonden is, zorgt het Rode Kruis ervoor dat hij of zij weer teruggebracht wordt naar de ouders, broers of zussen en andere familieleden. Tot die tijd verzorgt het Rode Kruis de kinderen, geeft ze voedsel, kleding en een veilige plek om te blijven.

Wederopbouw en eindelijk weer een toekomst
Mensen herenigen is belangrijk voor de wederopbouw van het land. Verscheurde gemeenschappen moeten bij elkaar gebracht worden om de weg naar een nieuwe toekomst in te kunnen slaan. Constant in onzekerheid leven en mogelijk verlies van dierbaren niet kunnen verwerken, staat vooruitgang in de weg. Je familieleden levend terugvinden is het begin van een nieuwe toekomst.

(FOTO: Kinderen komen net uit het vliegtuig uit Kinshasa (2.000 km verder)aan om herenigt te worden met hun familie. Ze hebben onder andere nieuwe kleren en schoenen van het Rode Kruis gekregen.)

Bekijk de site van Serious Request voor Darfur
Ster advertentie
Ster advertentie