3FM nieuws

Jelmer over Fortarock

  1. Nieuwschevron right
  2. Jelmer over Fortarock

Voor metal wenden we ons bij 3FM al snel tot Eric Corton of Jelmer. Die laatstgenoemde was zaterdag bij Fortarock en vatte het festival voor je samen.

Jelmer werd geboren met een zwart metal rompertje aan en heeft sindsdien niks anders meer in zijn cassettedeck en CD speler gehad. Na zijn carrière in een deathmetal band sloeg hij een andere weg in, maar zijn helden van Iron Maiden en Slayer bleef hij volgen. Letterlijk, want voor maiden reisde hij zelfs ooit naar Buenos Aires, waar hij ze in het River Plate stadion zag optreden.

Fortarock blijkt een schatkaart voor metalfans

Jelmer is de aangewezen persoon om verslag te doen van Fortarock en deed dat dan ook met groot genoegen en veel uitroeptekens:

In tijden van crisis moet je je festivalbudget wellicht een beetje in de gaten houden. Voor liefhebbers van zware metalen was het dit jaar makkelijk! Er was maar 1 festival dat er toe deed! Namelijk: FortaRock in het Nijmeegse Goffertpark!!! Een achterlijk briljante line-up, mits je van metal houdt! En als liefhebber van heavy metal van de oude stempel, heb ik afgelopen zaterdag al headbangend een whiplash opgelopen. Alsof ik in een Russische kettingbotsing had gezeten!

Voor mij begon het festival met een biertje in de Biergarten en daarna Adje Vandenbergs Moonkings. Dat een festival begint met zo'n legendarische gitarist, belooft nog wat voor wat komen gaat! Het festivalprogrammaboekje was een soort schatkaart en onder het genot van het volgende biertje werd de route uitgestippeld naar de pareltjes.

Een paus die 40 jaar dood is

Ik kwam terecht bij het duistere Ghost. Voor iemand die van old skool metal houdt, is Ghost een soort King Diamond 2.0. De gehele band is gehuld in zwarte gewaden en de zanger ziet er uit als de paus…maar dan de paus die al 40 jaar overleden is. Verborgen achter zijn geschminkte schedeltronie, preekte hij de menigte toe… (Het gerucht gaat dat Michael Jackson schuil gaat achter de make-up… Behalve de verwijzing naar Ghost is de zanger ook nooit samen met Michael Jackson gefotografeerd) Zonder al te veel van de rest van het festival te verklappen, vond ik dit optreden één van de grootste verassingen van de dag!

Toen werd het lastig. Er was namelijk 1 groot probleem: Er stonden teveel goeie bands! En sommigen speelden ook nog eens tegelijk! Er moesten compromissen gesloten worden. Stukje Behemoth, tijdens "thank you en f*ck of" rennen naar Sabaton, sprintje naar de hipster blackmetalband (ja, écht waar) Deafheaven… Oké, spijt van Deafheaven… Gauw door naar Gojira! Biertje! Alterbridge! Het begin van Carcass meepikken en dan het eind van Graveyard… Pfff… het viel niet mee. En dan moest de avond nog beginnen!

Three out of The Big Four: Anthrax, Slayer, Iron Maiden

De hele dag werkte toe naar het absolute hoogtepunt! Alle bands aanwezig voelden zich het voorprogramma van misschien wel de meest legendarische metalband ter wereld: "Iron Maiden". Iedere band hintte in hun aan- en afkondigen al naar wat komen zou gaan: "Are you ready voor Maiden"? Maar voor dat die hun show mochten beginnen, was ook nog even de helft van "The Big Four" naar Nijmegen afgerezen in de vorm van Anthrax en Slayer!

Eerst Slayer… Alle klassiekers kwamen voorbij! Och arme nek! Als het festival nu afgelopen zou zijn, dan was ik al tevreden naar huis gegaan, maar iedereen zag de helft van het decor van Iron Maiden al achter de mannen van Slayer staan. Even "tot rust komen" tijdens Dimmu Borgir en Anthrax, waarvan ik helaas van allebei de acts slechts de helft kon zien, omdat ook deze tegelijk speelden.

En toen was het zover: De band waarvoor je alleen al de kaartjes voor dit festival zou kopen. Iron Maiden! 'Doctor, Doctor' van de band UFO klonk door het Goffertpark en Iron Maiden fans weten dan dat het gaat beginnen! Met alleen maar Maiden klassiekers uit de 80's en begin 90's, rockte Iron Maiden het hele festival plat! Ieder woord werd door het publiek meegeschald en op de momenten dat het hoorde, kwam mascotte Eddy langs!

De show hing aan elkaar van clichés… En dat wil je ook! Een show met zoveel energie, dat je geen moment beseft dat de gemiddelde leeftijd op het podium tegen de 60 loopt! Een band die nog jaren mee kan. Ook als je het publiek mag geloven, want pubers en babyboomers stonden gezamenlijk met hun pink en wijsvinger in de lucht mee te bangen op alle Iron Maiden nummers…

Zanger Bruce herinnerde ons er nog even aan, dat dit de laatste keer was dat ze deze show met alleen maar Iron Maiden klassiekers gingen doen en daarom werden we nog getrakteerd op een paar extra gouwe ouwe en voor we het wisten werd Monty Python's "Always Look on the Bright Side of Life" ingestart… En Iron Maiden fans weten dan ook: Het is afgelopen…

Moe, voldaan en dronken van metalgeluk werden we van het verwoestte grasveld geveegd door de beveiliging. Een prachtige zonnige dag met geen enkele wanklank! Niet bij het publiek en niet uit de speakers… Althans: Als je van stevige muziek houdt!

Foto's: Ben Houdijk

Was jij ook in Nijmegen bij Fortarock? Hoe was jouw editie?

Ster advertentie
Ster advertentie