3FM nieuws
BNNVARA

Linde Schöne over open brief grensoverschrijdend gedrag in de muziekindustrie

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Linde Schöne over open brief grensoverschrijdend gedrag in de muziekindustrie

Bijna dertig Nederlandse zangeressen hebben een open brief online gezet. Hierin pleiten ze voor meer mogelijkheden voor artiesten om seksueel grensoverschrijdend gedrag te melden. 3FM-dj Sander Hoogendoorn praat in de ochtendshow met zangeres Linde Schöne, zij is een van de ondertekende.

Het wordt geromantiseerd

Deze open brief is gemaakt naar aanleiding van de veelbesproken documentaire van BOOS over The Voice of Holland. Sander vraagt zich af waarom deze brief dan nu naar voren komt. Linde heeft daar een duidelijk antwoord op: "We wilden onze tijd nemen. Het was eerst, voor mijn gevoel, een beetje sensatie-achtig. Nu dat weg is, dachten we: hoe gaan we dit veranderen."

Het is natuurlijk een probleem dat op elke werkvloer plaats kan vinden, maar in de muziekindustrie mist een vaste plek waar werk wordt gedaan. "Er zijn heel veel zzp'ers, we werken vaak op afgelegen locaties, er zijn grote machtsverhoudingen en we werken vaak 's nachts." Linde vindt ook dat het binnen de industrie geromantiseerd wordt en dat moet veranderen. "Laten we het vertalen naar consensual sex, drugs and rock & roll."

Moraalridder

Sander licht toe dat hij en Thijs natuurlijk ook in de industrie werken en vraagt zich af wat zij eraan kunnen doen. Linde vindt dat dat je een keer op het werk met mensen een echt gesprek aan moet gaan. "Goede mannen gaan met slechte mannen om." Dus dan kan je elkaar op het gedrag aanspreken. Thijs en Sander zijn wel van mening dat het soms lastig is omdat je iemand al zo lang kent en er schaamte heerst om dan aan te spreken. "Je wilt die moraalridder niet zijn, maar je moet het wel worden." Thijs maakt zich hard voor dit onderwerp.

"Je wilt niet de zure feminist uithangen, want je hebt te maken met je carrière." Thijs vindt het belachelijk dat je rekening moet houden met de manier waarop je je uitspreekt, omdat dit schadelijk kan zijn voor je baanverloop. Linde geeft nog toe dat ze eigenlijk een andere tekst wilde opsturen. "Toen zei mijn manager: als je dat uitbrengt, ben je die chick."

De reacties op de brief zijn erg positief. Linde is trots dat het door alle media wordt opgepakt en hopelijk gaat er meer verandering in komen.

Bekijk het gesprek met Linde Schöne hier terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie