3FM nieuws

Waarom Danny Ghosen niet naar het WK kijkt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Danny Ghosen niet naar het WK kijkt

Het veelbesproken WK voetbal in Qatar is sinds zondag van start. Journalist en programmamaker Danny Ghosen vertelt bij Rob & Wijnand en de Ochtendshow over zijn documentaire 'In de schaduw van het WK' die hij heeft gemaakt. Danny: "Ik ga niet naar het WK kijken."

Meest controversiële WK

Volgens onderzoek van The Guardian zijn er 6.500 mensen overleden tijdens de voorbereidingen op het WK voetbal in Qatar. Reden voor Danny Ghosen om op onderzoek uit te gaan. "Als ze komen te overlijden krijgen ze een autopsie rapport met 'een natuurlijke dood' als reden. Je kunt geen schadeclaim indienen, je krijgt geen compensatie. Dat is onverteerbaar. Hoe kan iemand zo jong zijn en ineens hartfalen hebben?"

Mensen moeten een lening afsluiten voordat ze kunnen komen werken in Qatar. Danny: "Er is een heel raar systeem ontwikkeld. Waarom gaat dat zo? Persoonlijk denk ik dat het is gedaan zodat mensen weten waarvoor ze werken en zo minder gaan klagen. Ze pakken paspoorten af, er is zoveel misgegaan." Als mensen eerder teruggaan of overlijden blijft deze schuld bestaan.

Niemand wil verantwoordelijk zijn

Van de FIFA tot de KNVB, niemand wil schuld erkennen of inhoudelijk reageren op vragen die ook Danny heeft gesteld. "Ze willen niet op Qatar reageren, het gaat ze om de sport. Het is schandalig hoe er met mij om is gegaan. Het is niet normaal wat daar gebeurt." Reden voor Danny om niet te gaan kijken. "Als je zoveel ellende hebt gezien en zoveel verdriet, dan kan je niet met een biertje voor de tv gaan zitten."

Begrip voor anderen die gaan kijken heeft Danny wel: "Als voetballiefhebber moet je dit niet willen. Als je maar weet wat daar is gebeurd. Dit mag niet meer gebeuren."

Bekijk hier het eerste deel van de documentaire

Ster advertentie
Ster advertentie