3FM nieuws

Gert-Jan Segers (CU): "Als ik een stapje dichterbij m'n doel kan komen, dan doe ik dat"

  1. Nieuwschevron right
  2. Gert-Jan Segers (CU): "Als ik een stapje dichterbij m'n doel kan komen, dan doe ik dat"

Nog geen idee wat je gaat stemmen volgende week? 3FM helpt je een goede keuze te maken! Elke dag komt er een politicus langs bij de ochtend- en de middagshow hier op 3FM.

Na Sophie Hermans (VVD), Senna Maatoug (GroenLinks), Rob Jetten (D66), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Peter Kwint (SP) en Quinsy Gario (Bij1), Laurens Dassen (Volt) en Attje Kuiken (PvdA) komt Gert-Jan Segers (CU) langs voor een bakkie.

Voor het hele overzicht van alle podcasts, programma’s, YouTube-series en artikelen over de verkiezingen, ga naar www.3fm.nl/verkiezingen.

Zet je stem niet op mute!

"mens of machine?"

Gert Jan Segers zit inmiddels al bijna 10 jaar in de Tweede Kamer. Na zijn studie politicologie aan de Universiteit in Leiden werkt hij onder andere als medewerker bij de Reformatorische Politieke Federatie en is directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Belangrijke zaken zijn voor hem onder andere de zorg, onderwijs maar bovenal naastenliefde.

Normaal stel je bovenstaande vraag niet zo snel aan een politicus. Maar bij Gert-Jan Segers is het anders. Want hoe is het mogelijk dat een politicus in de dagen voor de verkiezingen nog zo hoffelijk overkomt?

Christenunie

In de weken voor de verkiezingen komen er bij 3FM elke lijsttrekkers van de verschillende partijen langs. Alles zodat jij de juiste keuze kunt maken op 17 maart.

Daarom ook de vraag: waar staat de ChristenUnie precies voor en kan ik er ook op stemmen als ik geen christen ben?

Het is een vraag die Gert-Jan vaker krijgt: "Wij zijn het beste van beide werelden. We zijn conservatief, maar ook zeker progressief waar nodig. Jij mag bepalen hoe je je leven vormgeeft. Je word geen lid van de ChristenUnie als je aan de macht wil, maar wel als je idealen hebt."

Zelfbechikkingsrecht

In Nederland is het al jaren een discussiepunt op de politieke agenda: het zelfbeschikkingsrecht. Het recht om zelf te bepalen hoe jij je leven invult en dus ook eindigt. Volgens de ChristenUnie is elk leven door god gemaakt en heeft ook iedereen recht op leven. Ook al wil diegene misschien zelf niet meer.

Voor Frank is het een gesprek met een persoonlijk tintje. Zijn vader heeft alzheimer en die slopende ziekte maakt het leven steeds lastiger. "In dat geval vind ik een euthanasieverklaring mooi en het is ook een mooi gegeven dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Maar op een gegeven moment is de koek toch op?"

Voor Gert-Jan zijn er andere dingen om op te focussen: "Elk leven is het waard en is elk leven het vechten waard. Maar aan de staat of dokters vragen om te helpen bij zelfdoding, dat past niet."

Bekijk het bijzondere gesprek hieronder:

Vragen van de luisteraars

De 3FM-app zit bomvol vragen aan Gert-Jan is bomvol met vragen van luisteraars. Denk aan: "Wat is het grootste verschil tussen CDA en ChristenUnie?" en "Wat moet Nederland doen met het WK Voetbal in Qatar volgens de CU?"

Voor veel stemmers is het standpunt van de ChristenUnie over de acceptatie van homofilie binnen de christelijke gemeenschap ook belangrijk.

Luisteraar Joost stelt de vraag...

VERKIEZINGSWEEK

Je hoort de hele week verschillende politici bij Sanders Vriendenteam en Frank & Eva. Hieronder vind je de line-up!

Sanders Vriendenteam

MAANDAG (8 MAART)

SOPHIE HERMANS - VVD

DINSDAG (9 MAART)

ROB JETTEN - D66
WOENSDAG (10 MAART)

PETER KWINT - SP

DONDERDAG (11 MAART)

LAURENS DASSEN - VOLT

VRIJDAG (12 MAART)

FARID AZARKAN - DENK

MAANDAG (15 MAART)

JOOST EERDMANS - JA21


Frank en Eva: Welkom bij de Club

MAANDAG (8 MAART)

SENNA MAATOUG - GroenLinks

DINSDAG (9 MAART)

ESTHER OUWEHAND - PVDD
WOENSDAG (10 MAART)

SYLVANA SIMONS - BIJ 1

DONDERDAG (11 MAART)

ATTJE KUIKEN - PVDA

VRIJDAG (12 MAART)

GERT-JAN SEGERS - CHRISTEN UNIE

MAANDAG (15 MAART)

ANNE KUIK - CDA

Ster advertentie
Ster advertentie