3FM nieuws
VPRO

De inspiratie achter Niet Te Missen: "onstilbare honger naar nieuwe geluiden"

foto: NPO 3FMfoto: NPO 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. De inspiratie achter Niet Te Missen: "onstilbare honger naar nieuwe geluiden"

Elke week lichten 3FM-dj Eva Koreman en redacteur Christiaan Walraven in de podcast 3voor12 Niet Te Missen de beste nieuwe releases uit. Ontdek hier de inspiratie achter jouw favoriete playlist-vullende podcast, in de woorden van Eva en Christiaan.

Quote

De wens voor een nieuwe muziekpodcast bij 3FM was groot, en wij hebben de kennis, kunde, ervaring en mensen in huis.

Eva Koreman en Christiaan Walraven

Radio

Misschien komt de naam van deze relatief nieuwe podcast je bekend voor, en dat kan zeker kloppen! "De 3voor12 Niet Te Missen podcast bestond al jaren in de vorm van een uur radio op maandagavond in 3voor12 Radio wat daarna werd losgeknipt en uitgeserveerd als podcast, maar bij het omgooien van de programmering verviel dit programma. Doordat er vragen over bleven komen dat het zo jammer is dat de podcast niet meer bestaat leek het ons een goed idee dit sterke concept nieuw leven in te blazen met een podcast-first format."

Zo gezegd, zo gedaan, maar hoe hoe nu? "Bij 3voor12 en 3voor12 Radio leven we altijd al voor nieuwe muziek. Een onstilbare honger naar nieuwe geluiden. Dat we deze podcast voort wilden zetten was dus eigenlijk een no-brainer, alleen de vorm was nog een punt van discussie. We kwamen uit op: veel informatie in een korte podcast met korte fragmenten en een Spotify-playlist voor de tracks waar de luisteraar meer van wil horen. Nog laagdrempeliger dan het oorspronkelijke uur met toch ook nog meer verdieping. De wens voor een nieuwe muziekpodcast bij 3FM was groot, en wij hebben de kennis, kunde, ervaring en mensen in huis, dus dat huwelijk was snel beklonken."

Passie voor nieuwe muziek

Quote

We hebben niet zozeer gasten, maar er is altijd iemand van de 3FM-dj's die die week niet kan ophouden met praten over een specifiek nummer.

Eva en Christiaan

Ook willen zowel Eva als Chris de podcast op een unieke, persoonsgerichte manier insteken. "We hebben niet zozeer gasten, maar er is altijd iemand van de 3FM-dj's die die week niet kan ophouden met praten over een specifiek nummer. Die vragen we dan ook om een audio-appje in te spreken om te desbetreffende plaat in te luiden. Ook vragen we altijd een Nederlandse artiest om een nieuw liedje van zichzelf te introduceren om ons eigen gelul even een halt toe te roepen en het makers perspectief niet uit het oog te verliezen."

En hoe bouw je precies zo'n aflevering op elke week? "Gedurende de hele week verzamelen we met de hele 3voor12 redactie alle interessante nieuwe releases van die week," zeggen ze. "Meestal komen we op vrijdagochtend uit bij zo’n 50-100 tracks of albums. Daaruit destilleren we sowieso al 50 nieuwe nummers voor onze #nieuwemuziek playlist op Spotify en die brengen we dan weer terug naar de 12 nummers of albums die je die week echt niet mag missen voor in de podcast, we zoeken daarbij een klein beetje relevante informatie om wat te vertellen te hebben en gaan lekker met elkaar zitten om erover te kletsen."

Maakproces

"Ons format is vrij foolproof: het is alsof je aan de keukentafel over nieuwe muziek praat, maar dan met alle kennis en liefde die erin zit." En wat doen Eva en Chris als het even niet loopt zoals ze verwachten? "Dat is meestal juist geinig, en dan laten we het erin zitten. In principe zetten we ons hele gesprek van 20-25 minuten gewoon online, maar zo nu en dan maken we wel een stiekem knipje als we onszelf een beetje verliezen in een introductie.

Dan duikt er ineens een kleine anekdote op. "Als kersverse ouders deed het nieuwe album van Feist wat geschreven is als slaapliedjes rondom de geboorte van haar dochter ons nogal wat en voor we het wisten waren we onze eigen slaapliedjes aan het voorzingen voor elkaar. Dat konden we de luisteraar toch niet ongeëdit aan doen." Zou die audio nog ergens bestaan?

Quote

voor we het wisten waren we onze eigen slaapliedjes aan het voorzingen voor elkaar. Dat konden we de luisteraar toch niet ongeëdit aan doen.

Eva en Christiaan

En hoe zien Eva en Chris de toekomst van de podcast voor zich? "We zijn pas een paar afleveringen onderweg, dus om nu al te zeggen dat de podcast werkt is een beetje voorbarig. Wij hebben zelf erg veel plezier bij het maken in ieder geval en hopen dat dit enthousiasme overslaat op de luisteraar om al die toffe nieuwe muziek te gaan luisteren." Mocht je dit enthousiasme nu meer dan ooit delen? Check dan elke week naar de nieuwe aflevering van 3voor12 Niet Te Missen en blijft op de hoogte van de nieuwste releases. Of luister op vrijdagen tussen 22:00 en 01:00 uur naar 3voor12 Radio op NPO 3FM.

Gerelateerde podcast

3voor12 Niet Te Missen

3voor12 Niet Te Missen

Ster advertentie
Ster advertentie