Giels recorddieet
- Nieuws
- Giels recorddieet
Om het meer dan 190 uur lang een beetje functionerend op je benen te staan en een radioprogramma te maken, moet je goed eten. Gerard helpt Giel met een recorddieet.

Dat zo'n recordpoging echt zo makkelijk niet is, moge duidelijk zijn. Om het fysiek vol te houden, is er voor Giel een speciaal dieet samengesteld. En wie bel je bij 3FM als het om eten gaat? Na het doorslaande succes van Ekdoms Eetcafé is dat natuurlijk Gerard!
Sterrenkoks komen koken
Elke dag neemt Gerard een topchef mee naar de 3FM-studio om met de toegestane ingrediënten een goede lunch te maken voor Giel. Hiermee kan hij dan eventjes vooruit.
Dinsdag: Moshik Roth serveert een afsluitende (?) lunch
Op dinsdag komt er, ongeacht of Giel er nog zit, een lunch van chef Moshik Roth van restaurant &samhoud places in Amsterdam. Eens kijken of dat nog een extra zetje in de rug voor Giel is om nog wat uren te maken.
Maandag: Luc Kusters maakt de lunch
De enige echte Luc Kusters van restaurant Bolenius in Amsterdam maakte maandagmiddag de lunch voor Giel. Een dankbaar taakje, want Giel kan zich nauwelijks bedwingen als het heerlijke gerechtje voor zijn neus staat. Na fantastische asperges kreeg hij lekkere groenten van de Zuidas.
>> Check het filmpje met Luc Kusters
Zondag: Jim de Jong laat Giels plas stinken
De lunch van zondag deed een stinkende vraag opborrelen bij Giel. Hij kreeg overheerlijke asperges voorgeschoteld door Jim de Jong, van het restaurant met de toepasselijke naam Jim de Jong, en dat deed hem denken aan de geur die hij dikwijls rook na het eten van dit witte goud. Asperges laten je plas stinken!

>> Check het filmpje met Jim de Jong
Zaterdag: Menno Post brengt powerfood
Ook in het weekend zorgen we ervoor dat Giel een lekker rond buikje heeft. Zaterdag kwam topkok Menno Post van De Bokkedoorns in Overveen de lunch verzorgen. Hij bracht powerfoods om Giel de komende uurtjes door te helpen. Wat dacht je van een bordje met heerlijke kreeft, hennepzaadjes, cacao, chiazaad, mierikswortel en nog veel meer. Dat dan fantastisch opgediend... super!

>> Check het filmpje met Menno Post
Vrijdag: chefkok Niven Kunz kookt de sterren van de hemel
Het was weer een momentje om naar uit te kijken: de lunch! Michelinster-houder Niven Kunz van restaurant NIVEN te Rijswijk stond vandaag achter de pannen om twee mooie gerechtjes voor Giel te bereiden. Giel begon de lunch met een salade van cherrytomaatjes, Hollandse garnalen en een bouillon. Hij sloot af met een gezond bordje "snijbonen carbonara".

>> Check het filmpje met Niven Kunz
Donderdag: Richard van Oostenbrugge verzorgt de lunch
Het begint voor Giel wat lastiger te worden, maar de chefs slepen hem er wel doorheen. Op donderdag 15 mei maakt topchef Richard van Oostenbrugge van tweesterrenrestaurant (!!!) Bord'Eau in Amsterdam de lunch. Hij maakte een prachtig gerecht met noordzeekrab, gerookte avocado, gerookte olie en koolrolletjes. En wat was het weer smullen geblazen voor de heren! Giel likte er zelfs zijn bord bij af.

>> Check het filmpje met Richard van Oostenbrugge
Woensdag: Michael Wolf maakt koolrabi en vis
Woensdag nam Gerard chefkok Michael Wolf van Restaurant Envy in Amsterdam mee naar de studio. Hij maakte een overheerlijk koolrabigerechtje en daarna een hapje verse, vettige vis (goede vetten!) met pittige mierikswortel. Dat smaakte net zo lekker als dat eruit zag...

>> Check het filmpje met Michael Wolf
Dinsdag: Jaimie van Heije maakte vakantiegerechtjes
Dinsdag de 13e kwam Jaimie van Heije van Restaurant Jaimie van Heije in Ouderkerk aan de Amstel koken. Geïnspireerd door zijn vakantie maakte hij twee gerechtjes! Zeesterretjes, ankers, koraal, avocado, soja, manmanman... wat was het lekker!

>> Check het filmpje met Jaimie van Heije
Maandag: Joris Bijdendijk maakte langoustinestaart
En maandag 12 mei kwam sterrenchef Joris Bijdendijk van restaurant Bridges in Amsterdam een heerlijke quinoa met gebakken langoustinestaart. Hmmmmmmlekker!

>> Check het filmpje met Joris Bijdendijk
Een paar aandachtspunten
Wat is er dan zo bijzonder aan Giels recorddieet? Kort samengevat: het is supergebalanceerd. Dus over elke snack, over elk drankje, over elke maaltijd is nagedacht, want dit heeft allemaal invloed op zijn energieniveau en concentratie en dus het radiorecord. Een aantal aandachtspunten:
- Weinig (toegevoegde) suikers! Dus cola kan hij vergeten. Tussendoor of bij maaltijden kan gedronken worden: (mineraal)water, light frisdrank, thee, heldere soep en bouillon (let op: vruchtensappen bevatten ook suikers).
- Veel fruit als kleine snack.
- Niet te grote porties en rustig eten, anders kost het verwerken allemaal te veel energie.
- Bij het gebruik van hartig beleg, moet dit mager te zijn (kip, kalkoen, ham, rosbief, fricandeau, 30+ kaas) zodat eiwitgehalte hoog is en vetgehalte laag om lettelijk een afterdinnerdip te voorkomen.
Daar gaat dus nogal wat moeite inzitten. Gelukkig zorgen de chefs dat het ook nog een beetje lekker smaakt!