3FM nieuws

Zie hier... De magie van Mark Ronson

  1. Nieuwschevron right
  2. Zie hier... De magie van Mark Ronson

Mark Ronson is al ruim twintig jaar bezig met muziek maken, maar de laatste jaren gaat zijn carrière wel erg lekker. Hij is een populaire producer om mee samen te werken en de projecten die hij aanraakt, lijken in goud te veranderen. Hoe flikt 'ie dat? En wat is het effect van Mark Ronson op een artiest?

Waarom willen mensen met Mark werken?

Mark Ronsons CV is niet mis: hij heeft al vier eigen albums op zijn naam staan, werkte mee aan de cult-classic Zoolander (epic!) en weet ook nog eens een geliefde producer te zijn bij onder andere Adele, Kaiser Chiefs, Lady Gaga en Queens of the Stone Age. En vergeet Amy Winehouse niet, met wie hij samen de track 'Valerie' nieuw leven inblies. Hij produceerde haar album Back To Black en won er een Grammy mee. Daar heeft 'ie er trouwens vijf van, want voor 'Uptown Funk' kreeg hij er twee, voor Amy's 'Rehab' eentje en voor zijn eigen producerskunsten ook nog eens een. Da's een goedgevulde schoorsteenmantel.

Lady Gaga was in haar documentaire Five Foot Two ook nog eens erg goed te spreken over Mark als persoon. Ze is van mening dat hij, als een van de weinige producers in de industrie, vrouwen behandelt als gelijken. Bij hem heeft ze niet het gevoel dat ze in het hokje wordt gestopt waarin ze sexy, poppy en overcommercieel moet zijn. Mark gaf haar de ruimte om de muziek te maken die ze echt wilde maken, en dat persoonlijke element sprong er blijkbaar echt uit.

Tijdens het maken van Lady Gaga's album Joanne kwam Mark Ronson ook in aanraking met Josh Homme, frontman van Queens Of The Stone Age. Die is al helemaal te spreken over Mark: "We have a grand overlap in interests, in fascination, in making music. I wanted to make something very tight and his ideas are very beats-centric. We shared the excitement when we created something."

Wat is het effect van Mark?

Nou, het effect van Mark Ronson is niet te missen. Niet alleen op muzikaal vlak, maar ook in de bijbehorende styling. De afgelopen jaren leek hij bijna persoonlijk verantwoordelijk voor de make-overs van onderstaande artiesten.

Bruno Mars voor Mark Ronson: een lieve pianopopjongen die van je houdt, gewoon zoals je bent.

Bruno Mars na Mark Ronson: he gon' funk you up! Het hoedje is gebleven, maar de extra Versace, gouden kettingen en funkiness zijn erbij gekomen.

Lady Gaga voor Mark Ronson: een met aluminium omwikkelde zee-egel.

Lady Gaga na Mark Ronson: sophisticated artieste die muziek maakt waar ze zelf volledig achter staat.

Queens Of The Stone Age voor Mark Ronson: een stelletje desertrockers die toevallig een diner tegenkwamen op Route 66 en nu aan het beslissen zijn of ze de boel daar kort en klein gaan slaan.

Queens Of The Stone Age na Mark Ronson: een classy as fuck rockformatie die je gruwelijk hard gaat laten dansen, maar die hun oude duivelse streken nog lang niet verleerd is. Ze hebben er alleen een funky sausje overheen gegoten.

Dus?

Het is duidelijk: de invloed van die man is GROOTS. Net als al zijn hits, overigens...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie