3FM nieuws

Wat zou jíj maximaal willen betalen voor een concert?

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zou jíj maximaal willen betalen voor een concert?

Eén keer in de zoveel tijd een concert meepakken is heerlijk. Mooi plekkie bemachtigen, drankje erbij, meeblèren tot je keel voelt als schuurpapier... Top. Daar wil je wel een paar euro voor neerleggen. Het enige probleem: waarom lijken het steeds meer euro's te worden?!

Ophef

In Engeland zijn Arctic Monkeys-fans nogal geïrriteerd door de ticketprijzen van de upcoming tour. Kaartjes voor de concerten van de band worden nu verkocht vanaf 50 euro. De duurste kaarten gaan voor 90 euro. Tijdens hun vorige tour in 2013 lagen die bedragen lager: tussen de 35 en 57 euro. Nogal een verschilletje dus!

Nu valt dat nog wel mee als je kijkt naar de ticketprijzen van grotere, meer mainstream acts. Daar gaan de duurste kaarten soms voor wel 135 euro (Justin Timberlake) of 175 euro (Beyoncé en Jay Z) de deur uit. En dan heb je dus nog niet eens early entry of een VIP-treatment, want daar mag je minstens nog 100 euro extra voor wegtikken. Joe.

Maar goed, ineens flink meer moeten betalen voor een kaartje voor je favoriete artiest is nooit leuk. Hoever moet en wil je daarin gaan?

Verborgen kosten

De prijs-kwaliteit verhouding is natuurlijk een ding. Dat je voor een grootse Kendrick Lamar-show meer betaalt dan voor een intiem concertje van een singer-songwriter is niet meer dan logisch. En als je besluit dat je naar een eenmalig concert van artiest X wilt op een bijzondere locatie, is 't ook niet heel raar dat je iets meer voor die kaarten neer moet tellen. Bijzondere show, bijzonder prijskaartje. Prima.

Er hangen heel veel productiekosten samen met een grootschalig concert, dus het is niet gek dat zo'n kaartje voor een show in de AFAS Live, Ziggo Dome of Amsterdam ArenA al snel de 50 euro aantikt. Je hebt niet alleen te maken met de act, maar ook met alle mensen daarachter: de technici, productiecrew, chauffeurs, promotors, catering, marketing... Al die mensen moeten ook gewoon betaald worden van jouw ticketgeld. En terecht, want die mensen werken hard en je krijgt er vaak een kickass show voor terug.

Maar zou 't soms echt niet met iets minder kunnen? Gewoon één of twee CO2-kanonnetjes minder, zodat je net iets makkelijker zo'n leuke staanplaats kunt betalen? Als je één keer per jaar een concert meepakt is 't goed te doen, maar als je vaker wilt gaan, hebben die hoge prijzen al snel flinke impact op je banksaldo!

Wat is de max?

Eigenlijk komt het gewoon neer op één ding: je wilt gewoon je favoriete acts zien en hen daarmee supporten, niet per se maanden hoeven sparen voor een fatsoenlijke plek. Toch doe je het vaak wel, omdat je tijdens de avond vaak wel waar voor je geld krijgt. Maar zit hier een limiet op, denk je? Is er een grens aan wat mensen willen neerleggen voor een kaartje? En... wat zou jíj maximaal willen betalen voor een concert van je favoriete artiest? Laat het weten in de comments!

Want more?

Check ook: Hoe wordt de prijs van een concertkaartje bepaald? en 'Waarom hebben concerten eigenlijk voorprogramma's?'

Ster advertentie
Ster advertentie