3FM nieuws

Mmmmm, bier gemaakt van festivalurine!

  1. Nieuwschevron right
  2. Mmmmm, bier gemaakt van festivalurine!

Is dit de nieuwe sustainable festivaltrend?

Het is tegenwoordig dus mogelijk om bier te maken van festivalurine! We nemen je niet in de zeik (ha-ha).

Van Pis Tot Pils

Het Roskilde Festival in Denemarken zamelde tijdens de afgelopen festivaleditie maar liefst 25.000 liter urine in, via speciale toiletten. Het experiment is onderdeel van het project 'Van Pis Tot Pils' en alle 100.000 Roskilde-bezoekers mochten meedoen.

Leif Nilsen, een van de Deense initatiefnemers, heeft het volste vertrouwen in de toekomst van dit project:

"Mensen begrijpen het idee erachter en vinden het grappig om een persoonlijke bijdrage te leveren aan het brouwen van deze biertjes."

In België drinken ze ook al bierplas

3FM-DJ Wijnand sprak tijdens de Zwarte Cross met de Vlaamse professor Arne Verliefde. In België hebben ze namelijk ook al ervaring met het brouwen van pis:

Hoe werkt het?

Men neme een speciaal metalen toilet, een gigantische opslagtank en een akker. Daarmee ben je er eigenlijk al! Alle festivalplasjes worden opgeslagen in een tank totdat er 25.000 liter is, daarna wordt de urine als mest over akkers verspreid. Van de gerst die daarop groeit wordt er bier gemaakt. Ook België deed hieraan mee tijdens hun Gentse Feesten. Zij gebruikten de urine niet alleen als mest, maar zuiverden ook meteen een gedeelte tot drinkbaar water.

Volgens Leif Nilsen is deze nieuwe methode veel beter voor het milieu: er staat dan een stuk minder druk op de riolen rondom een festivalterrein. Daarnaast wordt de urine zelf direct gebruikt als grondstof. Lekker efficiënt!

(Foto: Ben Houdijk)

Kun je het ook drinken?

Het bier, hoogstpersoonlijk bewaterd door duizenden festivalbezoekers, wordt op Roskilde 2017 geschonken. Ook de Belgen maken een eigen biertje na afloop van de Gentse Feesten. Wat denk jij, is dit the next big thing?

Ster advertentie
Ster advertentie