3FM nieuws

Eerste marktplaats voor MP3s aangeklaagd

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste marktplaats voor MP3s aangeklaagd

Platenmaatschappij EMI klaagt de net gelanceerde MP3-doorverkoper ReDigi aan, meldt cnet.com.

Het Amerikaanse ReDigi noemt zich "the world's first online marketplace for used digital music." Het vergelijkt zich met tweedehands platenzaken, met het verschil dat ReDigi geen oude CD’s of Vinyl maar gebruikte MP3’s van mensen inkoop en daarna weer verkoopt.

EMI versus ReDigi

De eerste testversie van ReDigi kwam in oktober van 2011 online en dat zorgde gelijk voor onrust. Baas van het bedrijf John Ossenmacher zei toen dat er geen illegale kopieen van de bestanden worden gemaakt. EMI denkt daar anders over. Volgens de platenmaatschappij moeten er wel meerdere kopieen gemaakt worden van een MP3 om die van de ene naar de andere gebruiker te krijgen. En dat is in strijd met de wet.

Werkwijze ReDigi

EMI heeft gelijk dat er een kopie gemaakt wordt. Een product als een CD kun je fysiek doorgeven. Een bestand moet altijd gekopieerd worden, daar ontkom je niet aan. ReDigi werkt als volgt; het scant de harde schijf van de verkoper op zoek naar het bestand. Het maakt een kopie van het ervan en vernietigt daarna het origineel op de computer van de verkoper.

Aanklacht EMI

Volgens de wet mag een origineel product als een CD doorverkocht worden zonder copyrights af te dragen. Het probleem met MP3 is dat er maar 1 keer een 'origineel' is. Dat is een van de punten waar de aanklacht van EMI over gaat. Volgens cnet.com staat er in de 18 pagina’s tellende aanklacht van EMI onder andere:

"The Copyright Act defines 'copy' and 'phonorecord' as material objects in which a work or sounds are fixed respectively...Neither ReDigi nor its users resell the original material object that resided on the original user's computer. Rather... [ReDigi and users] duplicate digital files both in uploading and downloading discrete copies distinct from the original file that originally resided on a user's computer."

Ster advertentie
Ster advertentie