3FM nieuws

Foals: "Alles was kapot en we speelden vals"

  1. Nieuwschevron right
  2. Foals: "Alles was kapot en we speelden vals"

In 2007 werden vele Britse huisfeestjes opgeleukt door de aanwezigheid van Foals. Dat ging er niet altijd even keurig aan toe...

Je kent Foals wellicht van hun 3FM Megahit 'Mountain At My Gates'. De Britse rockband heeft inmiddels vijf studioalbums op zijn naam staan en speelt dit jaar op Lowlands en Rock Werchter. Maar daar sta je natuurlijk niet meteen! Je begint klein. Héél klein.

Een kleine throwback

Negen jaar geleden begon Foals voor het eerst met optreden. Niet in clubs of pubs, maar in huizen. Kelders, woonkamers, slaapkamers... Geen ruimte was te klein voor de band. Het allereerste echte concert van de band vond plaats in de kelder van het huis van een vriend. Frontman Yannis Phillippakis vertelt aan NME dat 'ie dit wel een gave setting vond.

"We played a lot of house parties in the beginning, which was good. A lot of our friends were there at that time and we always kept banging on about our band to them, so they wanted to see what it was like."

Yannis had dus liever een huisfeestje dan een optreden in een pub. Een grote locatie met onbekende mensen kan nogal ontmoedigend werken, vindt hij. Tijdens hun eerste huisconcert zat het volgens Yannis wel goed met de sfeer:

"Everything was good! People were dancing and throwing beer at us... And people were raiding the fridge. We played for about 20/25 minutes... And then partied for the rest of the night."

Setlist

Maar wat werd er gespeeld op die eerste avond? Flink wat van het bekende, oudere materiaal. Onder andere 'French Open', 'Two Steps Twice', 'Astronauts And All', een vroege versie van 'Olympic Airways' en de B-side 'A Sketch For ESG'. Helemaal vlekkeloos ging het niet: ze speelden een tikkie vals en na afloop was een gedeelte van hun instrumenten, monitors en versterkers kapot.

Was er een evaluatie? Niet echt. De band was vooral erg opgelucht dat het erop zat. Wel namen ze zich voor om meer te gaan oefenen én betere spullen te kopen. Yannis heeft zelfs hier en daar wat diefstallen op zijn naam staan:

"I was using a monitor that I stole from somewhere. Or... wait no, I rented it, in case anyone hears about this."

We want more

Ondanks hun eigen twijfels, stroomden de aanvragen na dat eerste huisfeestje binnen. Via MySpace stuurden jongeren uit heel Engeland verzoekjes naar de band, met de vraag of ze ook in bij hen wilden komen optreden. Tijdens één van die huisfeestjes ging het er zo ruig aan toe dat gitarist Jimmy Smith een tand verloor, omdat er een gitaar tegen z'n hoofd werd geramd. Ouch.

"I can't believe people let us into their house at first, to do shows. Those places were trashed!! But at least the shows got better quickly."

Tijdens een ander, iets degelijker, huisconcert trad Foals op voor een moeder, haar drie kinderen en 'a fuck-off bowl of tuna pasta'. Je verzint het niet! Benieuwd naar een slaapkamer-set van Foals? Hier vind je een filmpje in 144p (het bestaat nog!):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En nu?

Foals is inmiddels een gevestigde rockband die wel raad weet met een festivalletje hier en arena daar. Dit jaar vind je ze op Rock Werchter en Lowlands. Ga dat zien! Hieronder vast een voorproefje van hun livekunsten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer eerste concerten?

>> Foo Fighters
>> Muse
>> Coldplay

Ster advertentie
Ster advertentie