3FM nieuws

3voor12: Underworld is vanavond co-host van Roosmarijn!

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Underworld is vanavond co-host van Roosmarijn!

De legendarische Britse dancepioniers Underworld zijn terug met een nieuwe single en dat wordt vanavond gevierd in 3voor12 Radio: voorman Karl Hyde is co-host van 22 tot 23 en laat dat uur zijn favoriete muziek horen.

Underworld is terug met de nieuwe single 'I Exhale', en vanavond hoor je alles over de legendarische Britse dance-act in 3voor12 Radio. Vorig jaar bewezen de jaren negentig-dancepioniers op Lowlands nog net zo relevant te zijn als toen: de Heineken-tent barstte uit zijn voegen. 18 maart komt de nieuwe plaat Barbara Barbara, We Face A Shining Future uit, de eerste langspeler in vijf jaar.

Trainspotting

Je kent Underworld vooral van de enorme hit 'Born Slippy', gebruikt in de laatste scène van de film Trainspotting. Door die immens succesvolle film schoot de tot dan obscure track ineens naar nummer twee in de Engelse hitlijst. Maar ook doorbraakalbum Dubnobasswithmyheadman (een jaartje eerder uitgekomen) is een ware klassieker, vooral door de combinatie van progressieve house/techno-producties met de hypnotiserende, poëtische praatzang van Karl Hyde. Maart vorig jaar speelde de groep het 21 jaar oude album nog integraal in Paradiso en op STRP in Eindhoven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Festivalweides

Samen met The Chemical Brothers en The Prodigy behoort Underworld tot de grote Britse acts die elektronische muziek naar de festivalweide vertaalden. Van deze drie zit Underworld het dichtst tegen techno aan, en op Lowlands lieten ze afgelopen zomer nog eens zien hoe tijdloos hun muziek is. Comebacksingle 'I Exhale' belooft veel voor de nieuwe plaat en heeft een verrassend geluid. De gebruikelijke spoken word van Karl Hyde is er natuurlijk op te vinden, maar muzikaal pakt 'I Exhale' terug op een geluid van nog vóór magnum opus Dubnobasswithmyheadman (1993): duistere postpunk, met synths als cirkelzagen. Komende maand is Underworld een van de headliners op Paaspop.

In aanloop naar Lowlands 2015 schreven al eens een mooi stukkie over Underworld (en Chemical Brothers). Dat stuk lees je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie