3FM nieuws
BNNVARA

Worden hologram-concerten de toekomst?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden hologram-concerten de toekomst?

Afgelopen weekend was de aftrap van de reünietour van ABBA. Het was een bijzonder concert, omdat ze zelf niet op het podium stonden. Ze werden op het podium geprojecteerd als hologram, een 3D-projectie waardoor het lijkt alsof de artiest echt op het podium staat. De zaal in Londen is speciaal voor dit concert gebouwd vanwege de ingewikkelde techniek erachter.

Op deze manier kunnen oudere artiesten die niet meer optreden, of overleden artiesten nog wel optreden. Maar wordt dit de toekomst? 3FM-dj Sander Hoogendoorn bespreekt het tijdens zijn ochtendshow.

Sander voelt zich er ongemakkelijk bij, want het is net alsof je gewoon een nummer draait in een volle zaal, als een soort attractie waar je naartoe gaat, terwijl een live-concert een hele beleving hoort te zijn. Collega Andres Odijk denkt hier anders over. Hij zou het cool vinden als dit de toekomst wordt: "Je kan op deze manier de gloriedagen van overleden artiesten ook weer omhoog halen."

Ook voor de huidige generatie?

Wordt dit ook de toekomst voor de huidige generatie artiesten? Voor de artiesten zelf zou het een goede oplossing zijn. Zo kunnen meer mensen over de hele wereld genieten van hun optredens. Ze hoeven in een drukke festivalzomer niet van tijdzone naar tijdzone te vliegen, want dat is best intens voor een artiest. Sander is het hier niet helemaal mee eens, "dan moet je verdomme geen artiest worden." Het is dan wel weer goed voor het milieu. Het heeft zo zijn voor- en nadelen.

Andres vraagt zich ook af of mensen dan wel een kaartje zouden kopen, als het gaat om huidige artiesten zoals Billie Eilish. Het zou niet eerlijk voelen als een artiest wel live optreedt in Amerika, maar niet de moeite doet om naar jouw land te komen. Sander zou in ieder geval geen kaartje kopen voor een hologram-concert, aangezien de muziek zelfs niet eens live wordt gespeeld maar alles van een bandje is. Al is het voor artiesten die nu niet meer optreden of overleden zijn, is dit een mooie oplossing om een concert te herbeleven.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie