3FM nieuws

De ontmoeting van Anthony en Josephine van Oh Wonder was geen succes

  1. Nieuwschevron right
  2. De ontmoeting van Anthony en Josephine van Oh Wonder was geen succes

Tijd om je in te lezen! Oh Wonder staat zondag 21 augustus op Lowlands. Wat weten we over dit wonderlijke duo?

Still uit 'Without You'

Oh Wonder staat in de 3FM Live List, stond in juli op Rock Werchter en komt zondag 21 augustus naar Lowlands. Hoog tijd om meer te weten te komen over Anthony West en Josephine Vander Gucht, het duo achter Oh Wonder.

Kijken bij een gig van Anthony

Josephine werd door een vriend getipt om een keer te gaan kijken bij een gig van Anthony. Het was 2011 en Anthony moest spelen in Brighton. Toen hij van het podium kwam, had hij eigenlijk helemaal geen oog voor Josephine.

"I was like... oh ok, nice to meet you. So actually you were very rude the first time I met you." - Josephine tegen FaceCulture

Gelukkig vond Josephine de muziek van Anthony wel meteen goed en was hun tweede ontmoeting, maar liefst twee jaar later, wél een succes. Gemeenschappelijke vrienden zorgden ervoor dat de twee bij elkaar kwamen voor een sessie.

"I was definitely intrigued by you as a songwriter. But never thought we would working together on this level." - Anthony tegen FaceCulture

Still uit 'Without You'

Joni Mitchell, Cat Stevens en Elton John

Het klikte tussen de twee en ze hebben ook nog eens dezelfde muzieksmaak. Feist, Angus and Julia Stone, The Staves, James Blake, Foals, Chilly Gonzales, Joni Mitchell, Cat Stevens en Elton John zijn enkele inspiratiebronnen. Vooral laatstgenoemde muzikanten hebben Anthony en Josephine, toen ze nog klein waren, geïnspireerd om muziek te gaan maken.

"I totally connected with them as a kid. So I think that's where this respect for the art of someone's writing is growing from." - Josephine

Het eerste liedje van Oh Wonder

Het allereerste liedje dat het duo samen maakte was verschrikkelijk. Dat zijn niet onze woorden, maar die van hen. Er was wel chemie, maar echt trots zijn ze niet op het nummer. De allereerste track waarbij ze wél dachten 'yes, dit klinkt tof', was 'Body Gold'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vrijheid om sámen iets te creëren

Dit nummer ontstond toen Anthony Josephine alleen achter liet in zijn ouderlijk huis met slechts een piano. Toen hij terug kwam, liet ze hem horen wat ze had gemaakt. De eerste regel - "before you came round, my heart would never be much faster" - vond hij te gek. Het refrein dat daarop volgde, vond hij dan weer een stuk minder goed. Maar juist díe vrijheid, dat je kunt zeggen wat je wilt omdat je samen een geweldig eindproduct wilt neerzetten, voelden voor Anthony en Josephine als een startschot voor hun professionele carrière.

"Trusting that what the other person is saying is gonna do good things for the song." - Anthony

Still uit 'Drive'

Met de release van 'Body Gold' wilden ze wachten tot ze een waardige opvolger zouden hebben. Ze wilden niet zomaar één singletje uitbrengen, dus schreven ze verder.

De twee vrienden zijn nog steeds verbaasd over het feit dat ze in een hele korte tijd een behoorlijke achterban hebben gecreëerd. Dat heeft er ook mee te maken dat ze op een gegeven moment elke maand een nieuwe track releasde op SoundCloud. Daarmee vielen ze op dát platform in één klap op. Als Anthony en Josephine eraan terug denken hoeveel mensen in die periode luisterden naar hun liedjes, kijken ze elkaar in het interview met FaceCulture lachend aan: "That was crazy and bizar".

Live-gigs

Een tour kon natuurlijk niet uitblijven, dus werd er een georganiseerd. Super spannend. Zeker omdat een paar gigs al waren uitverkocht voordat ze ook nog maar ooit samen op het podium hadden gestaan! De twee hadden alleen nog maar in de studio gestaan. Dat gaf natuurlijk een behoorlijke kick.

"The first shows sold out within a few days. So then we added second dates, and then they got sold out as well. That was great!" - Josephine

Een van de eerste live-optredens van Oh Wonder was bij 3FM. In september van vorig jaar speelden ze 'Drive', live bij Giel op De Speelplaats.

Video's

Inmiddels heeft Oh Wonder een volledig album in de kast staan (die je onderaan het artikel kunt beluisteren) en een aantal prachtige video's gereleased, zoals die voor 'Drive' en voor 'Without You'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ga dat zien!

Misschien ga jij Oh Wonder dit festivalseizoen wel live zien. Ze staan dus in elk geval op Rock Werchter en Lowlands. 3FM DJ Sander Hoogendoorn heeft ze al een keer live gezien:

"Oh Wonder! Breek me de bek niet open. Ze maakten een van de beste albums van 2015. Muziek in z'n meest pure vorm, geen toeters en bellen op 't podium, drones die door de Ziggo Dome vliegen, vuurwerk, confetti of een zangeres op een sloopkogel; gewoon een jongen en een meisje die zo goed weten hoe je popliedje moet schrijven en dat ook live kunnen laten horen."

Oh Wonder debuutalbum:

Oh Wonder op Lowlands 2016

Oh Wonder staat zondag 21 augustus om 13:15 uur in de Heineken.

Ster advertentie
Ster advertentie