3FM nieuws
NTR

Podcast: Waarom zijn er zo weinig homo's in het profvoetbal?

foto: via PxHere.com (Creative Commons)foto: via PxHere.com (Creative Commons)
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast: Waarom zijn er zo weinig homo's in het profvoetbal?

Feestvieren kan deze maand in regenboogkleuren én in oranjetenue: het is Pride-maand, en het EK voetbal gaat bijna beginnen. Twee werelden die elkaar niet zo vaak kruisen: er worden vanuit de voetbalwereld wel statements gemaakt tegen homofobie, maar er zijn eigenlijk geen herenprofvoetballers die openlijk homoseksueel zijn. Hoe komt dat? Dat hoor je in de nieuwe podcastserie De Schaduwspits.

Hoe is het om uit de kast te komen in de sportwereld? En waarom gebeurt het zo weinig? Dat onderzoeken NOS-journalisten Rivkah op het Veld, Jeroen Gortworst en Winfried Baijens in hun nieuwe podcastserie De Schaduwspits. Winfried, Rivkah en Jeroen zijn alle drie LHBTI-ers en ook fervent sporters.

Rivkah schoof aan in de 3FM-studio bij Vera On Track om te vertellen waarom ze juist nu deze podcast wilden maken: “Als het in de media over dit onderwerp gaat, over homo’s in het profvoetbal, dan is het altijd heel erg zwart-wit. Het is of nogal domme mannen die in hun voetbaltalkshow vervelende dingen zeggen, of het is heel activistisch. Er zit niks tussenin. En toen dachten we: waarom kunnen we het niet verder brengen, dit gesprek?”

Alle hoeken van de voetbalwereld

In de podcast gaan Winfried, Jeroen en Rivkah in alle hoeken van de voetbalwereld op zoek naar verhalen, van het veld tot de kleedkamer. “We spreken met coaches, spelers en scheidsrechters om te vragen: waarom is dit nog niet gebeurd, en wat is daarvoor nodig?”

Ook komen de persoonlijke verhalen van de presentatoren aan bod. Ze hebben namelijk allemaal zelf fanatiek gesport, en soms ook op hoog niveau. “Ik hoor niet per se bij dat hoge niveau hoor,” lacht Rivkah. “Maar Jeroen heeft op redelijk hoog niveau getennist, en we gaan ook op zoek naar wat dit met zijn carrière heeft gedaan.”

Quote

Of je nou wilt of niet: je wordt een boegbeeld

Rivkah op het Veld

Boegbeeld

Met de podcast wilden Jeroen, Rivkah en Winfried het onderwerp graag beter bespreekbaar maken. Hoe kijken ze er nu tegenaan, nadat ze zo diep de voetbalwereld in zijn gedoken? “We begrijpen nu, na het maken van deze podcast, beter waarom er niemand uit de kast komt.” Waar dat door komt? “De druk die erbij komt kijken, omdat je dan de eerste bent, en dan word je – of je nou wilt of niet – een boegbeeld. Dan gaan mensen het daarover hebben, in plaats van over je voetbalcarrière.”

De podcastserie De Schaduwspits is nu te vinden in alle podcast-apps. De eerste twee afleveringen staan nu online.

Ster advertentie
Ster advertentie