3FM nieuws

WOO HAH! heeft vertrouwen in haar publiek en andersom

  1. Nieuwschevron right
  2. WOO HAH! heeft vertrouwen in haar publiek en andersom

WOO HAH! begon als eendaags festival in de Spoorzone Tilburg, maar is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste Europese hiphopfestivals. Met namen als Travis Scott, Cypress Hill, Chance the Rapper, Stormzy, J. Cole, A$AP Rocky trekt het elk jaar de grootste namen in de hiphop naar ons kleine kikkerlandje.

De afgelopen jaren was het goed vertoeven voor de hiphop-liefhebbers in Nederland. 3voor12 schreef al eerder over de 10 magische momenten van WOO HAH 2018 of de vette foto's van de stofstrijders (waar de organisatie dit jaar maatregelen voor heeft genomen). Kijk hier trouwens de show van J. Cole op WOO HAH! 2018 terug. Dit jaar staat er ook weer veel moois op het programma trouwens. De line-up vind je hier!

Afzeggingen

Toch lijkt WOO HAH! ieder jaar weer te kampen met afzeggingen van artiesten. "Het eerste dat door je hoofd gaat is: ja kut", geeft festivalboeker Maarten van Vugt aan. Hij houdt zich het hele jaar door bezig met het festivalprogramma. "Het is een on going project, dus we zijn nu alweer bezig voor 2020. Hopelijk heb je het rond februari of maart ongeveer rond en kun je naar buiten met de namen. Toch gaat dit genre tegenwoordig zo snel dat er ineens iets tussen kan komen. Tien weken geleden kende niemand Lil Nas X en nu heeft hij met 'Old Town Road' de grootste hit ter wereld op z'n naam staan."

Hij wil voor het publiek een zo volledig mogelijk programma te maken. "Hiphop is daarin de basis, maar je wil natuurlijk de hoeken opzoeken. Balans tussen de verschillende subgenres en man/vrouw-verdeling bijvoorbeeld. Binnen je programma heb je de kaartverkopers, dat zijn de headliners natuurlijk en het kleinere talent aan de onderkant. We vinden het erg belangrijk dat er genoeg te ontdekken is en dat je als bezoeker maandag thuiskomt en weer wat artiesten op je radar hebt. Die balans is essentieel."

Travis Scott WOO HAH! 2017 door Timo Pisart

Waarom zegt iemand een show af?

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom een artiest niet komt. "Je ziet nu bijvoorbeeld A$AP Rocky die z'n Europese festivals moet afzeggen vanwege zijn arrestatie in Zweden. Als je dat een maand geleden had verkondigd, had iedereen je voor gek verklaard. Vorig jaar werd 6ix9ine, de populairste rapper van dat moment ook opgepakt en moest z'n show cancellen. Maar Action Bronson scheurde zijn kruisbanden en GoldLink had een acute voedselvergiftiging de dag voor zijn show bij ons dus die vielen ook weg. Het is wel een gegeven dat er in de urban-scene iets makkelijker met gemaakte afspraken wordt omgegaan dan in andere genres."

Heftige reacties

De reacties die de volgers van WOO HAH! plaatsen op een afmelding zijn niet mals. Een greep uit de reacties: "Wat de kanker fuck, beter regelen jullie goeie vervanging voor Uzi. Eerst Kodak al, nu deze shit", "ja donder alsjeblieft een eind op ik heb m'n kaarten gekocht om Lil Uzi te zien en nu boeken jullie een knul waar ik nog nooit van gehoord heb doe ff normaal man", "Teleurgesteld, maar niet verrast", "Hoe ga je een headliner vervangen met een c-artiest?". Toch probeert het socialmediateam van WOO HAH! elke keer weer uit te leggen waarom er niet zomaar een andere headliner ingevlogen kan worden.

"Ik weet dat ons publiek jong en vurig is. Ze zijn gewoon enthousiast over hun favoriete artiesten, dus als Lil Uzi Vert wegvalt, balen ze echt heel hard. Het is een held voor ze en dan snap ik de teleurstelling en frustratie compleet. Tegenwoordig kun je alles op social media uiten. Het is makkelijker geworden. Dat was 10 jaar geleden wel anders, maar de situatie is hetzelfde gebleven. Toen vielen artiesten ook al weg: dat hoort nu eenmaal bij de business. Zeker als je in een weekend 50 rappers boekt."

De vervolgstappen

Wat doet WOO HAH! er op dat moment aan om het te fixen? Kun je niet gewoon een andere grote rapper invliegen? "Dat probeer je dan te lijmen. Heel vaak is er nog een goeie vervanger te regelen, maar soms ook gewoon niet als het bijvoorbeeld 5 dagen voor het festival is. Op dat moment ga je gewoon je uiterste best doen om vervanging te regelen. Dat is niet altijd even makkelijk, want vrijwel alle rappers die ertoe doen of die een grote spot kunnen opvullen, zijn op dat moment al op tour en hebben iedere vrijdag, zaterdag én zondag in het hoogseizoen al een show gepland staan."

"Ons publiek reageert vaak heel vurig met “hey fix die en die, of zus en zo”. Natuurlijk hebben we die belletjes gepleegd en doen wij er alles aan om die leeggekomen spot goed op te vullen. Maar als diegene gewoon een show heeft staan dan houdt het gewoon op. Ook ik wil soms heel graag tegen de muur slaan."

Mensen weten wel dat we ons stinkende best doen

Dit jaar heeft het festival meerdere keren publiekelijk uitgelegd hoe het werkt. Zo simpel mogelijk op een 'aap, noot, mies'-manier uitleggen en daar wordt goed op gereageerd. Toch zitten er nog genoeg mensen tussen wiens eerste reactie boosheid is. Maarten: "Die frustratie is niet gek, maar zodra het festival begint staan de meeste mensen toch met een glimlach op hun gezicht."

"Volgens mij heeft iedereen er ook echt wel vertrouwen in dat wij ons stinkende best doen om het op te lossen en het beste ervan te maken. Zoals vorig jaar ging het publiek misschien nog wel gekker toen we de Juice WRLD als vervanger van 6ix9ine bekend maakten. Dat zijn leuke kanten van het vak."

WOO HAH! is dit jaar van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli in de Beekse Bergen Hilvarenbeek. Volg 3FM via de socials en mis niets van het festival!

Ster advertentie
Ster advertentie