3FM nieuws

Zo ziet mijn muzikale jaarlijstje er écht uit

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ziet mijn muzikale jaarlijstje er écht uit

3FM-redacteur Ellen kreeg - net als velen van jullie - een berichtje van Spotify met daarin de statistieken van haar afgelopen muziekjaar. Maar die lijst klopt maar voor de helft. Ze vertelt je hier waarom dat zo is.

Als ik de Year In Music-mail van Spotify mag geloven, luister ik vooral naar de (indie-)rock van De Staat en Nothing But Thieves. Dat klopt. Dat gebeurt vaak. Maar die lijst klopt maar voor de helft.

Nummertjes

Ieder jaar stuurt streamingdienst Spotify hun gebruikers een mailtje vol statistieken, namen en lijstjes. In die mail zie je wat je meest beluisterde liedjes en artiesten zijn, hoeveel minuten je naar muziek hebt geluisterd en op welke dagen je dat het liefst deed.

Leuk voor de cijfernerds onder ons en al helemaal leuk om dat lijstje trots te delen natuurlijk, als 'ie mooie namen en getallen bevat dan. Maar er zit een groot gebrek aan: hij laat niet zien wat je écht luistert. Je diepste, duisterste luistergeheimen blijven privé.

Lijst vol leugens

Ook in mijn mail kwam het lijstje deze week weer binnen. Mijn meest beluisterde artiesten? Coldplay, Nothing But Thieves, De Staat, Foals en The Last Shadow Puppets. Geen namen waarvoor ik me hoef te schamen. Maar ja, dat komt ook alleen maar omdat de gegevens van de privé-offline-supergeheime-afspeelmodus niet meegeteld worden.

Die afspeellijst ziet er namelijk net even iets anders uit. En ik ga het gewoon allemaal vertellen, omdat íemand het moet doen (en ik jouw veroordelende gezicht toch niet kan zien nu). Here we go.

Foute hits, vieze glijers en jeugdsentiment

Af en toe zijn er écht momenten waar ik even geen zin heb in goed gitaarwerk of betekenisvolle lyrics. Dus ja, knal 'Everytime We Touch' van Cascada en 'I Believe I Can Fly' van R. Kelly er maar in. Met twee vriendinnen heb ik de intens foute Booty Tunes-lijst, die vol staat met glijers als 'Hot In Herre' van Nelly en 'Booty' van Jennifer Lopez. No fucking way dat ik rondbazuin dat ik die nummers wel eens opzet tijdens het koken.

Ook heb ik regelmatig een terugval naar The Pussycat Dolls ("I don't need a maaaaaaan..."), de early Disney-pop van Selena Gomez en die ene van Hilary Duff waar ze als Lizzie McGuire de show steelt met 'This Is What Dreams Are Made Of'. Hoe cliché wil je 't hebben?

Fout en proud

Mijn verborgen voorkeuren liggen dus bij girly niets-aan-de-hand-pop en vunzige Booty Tunes. En daar is helemaal niets mis mee, we hebben allemaal onze voorkeuren. Het zou alleen wel eerlijker zijn als AL je muziek in je jaarlijstje komt. Online en offline, prive en openbaar.

I shouldn't complain though, aangezien mijn guilty pleasures niet levensgroot op enorme billboards hangen...

Ster advertentie
Ster advertentie